Selasa, 15 Mac 2011

BOTOL SUSU BPA FREE

Sejak keluar berita semalam, bukan main kecoh lagi org bercerita tentang botol BPA FREE nih.
Baru sekarang org sedar tentang bahaya BPA nih.
Masa mama pregnant dulu, banyak gak wat research tentang bottle susu, dan banyak ler terbaca tentang bahaya BPA nih utk perkembangan otak dah perkembangan jasmani baby.
Terima kasih jugak kat boss kat farmasi dulu sebab banyak bagi info.Banyak jugak menda berguna bila kerja kat farmasi n dapat boss yg x loket ilmu.

Alhamdulillah, atas pengetahuan itu ler, mama buat pilihan yg mama sesuai utk Dhiya.
Sebenarnya, Dhiya direct BF sejak lahir hingga 2thun 3 bulan.
X pakai bottle susu pun.So kiranya xder ler risau sangat ngan kehadiran BPA ni. Ni ler nikmat jadi surirumah.hehe

Bila Dhiya stop BF, mama guna brand NUK utk botol susu dan puting.
Puting susu NUK ni special skit, sebab direka mengikut pattern nipple ibu, jadi sangat sesuai utk baby yg baru nak train guna botol susu, selepas BF.Botol susu NUK pun bebas BPA

Ni nipple NUK..di reka khas similar to mummy's
Ia juga ada special air flow, supaya baby x kembung
and puting ni, kalau kita terbalikkan botol pun x tumpah, 
Sebab susu akan keluar kalau baby sedut jer..
same like bila baby BF


Pastuh, bila mama terbaca tentang produk JAPLO dapat pengiktirafan HALAL dari JAKIM utk bahan2 yg digunakan, jadi mama terpanggil ler nak guna produk ni. Mencari yg lebih baik dan afdal katanya.
Mama guna produk NaNe dari JAPLO.
Harganya boleh tahan ler, jauh ler beza ngan botol biasa tuh.Tapi demi anak kan?



Bebaru ni ada beli 1 botol dari FIFFY yg BPA free jugak.
Dhiya dah terbekenan kat botol tu.Layankan ajer ler, asalkan BPA free.

Botol susu FIFFY ni murah ajer
RM19.90 sebotol...
Murah ler dari botol BPA free yg lain tu.
Botol ni dalam kotak, fizikalnya macam kelabu skit warna dia
Kat botol tu xceli ada tulis BPA free tapi dah hilang dah kena bsuh.

Mama dari first time beli botol susu Dhiya sampai skang, suka botol n puting yg wideneck
senang nak cuci dan Dhiya pun selesa.

Mungkin botol macam AVENT n NUK or MAM tu mahal sangat kan? Brand tu sumer mesti ler mahal sebab import, pada yg kurang berkemampuan tu, boleh cari brand tempatan macam FIFFY, JAPLO or ANAKKU
rasanya skang ni brand2 ni pun dah keluarkan botol BPA free..
Tapi jangan ler nak samakan harga ngan yg ada BPA tu...
Yg elok mestilah lagi mahal..barang aper skali pun..kan?kan?


Nota kaki:
U oll tukar botol baby braper bulan skali? Putingnya??


Eh, tgk website NUK ada botol baru Gambar Mickey Mouse..cantik sangat.
Tapi lum ada kat Malaysia lagi..huhu..Mesti Dhiya suka


Jangan ler berkira sangat utk keselamatan anak2, memang semua harga botol BPA free ni agak mahal, 
tapi keselamatan dan kesihatan anak kita lagi mahal dari segala-galanya..

11 ulasan:

MRS. K berkata...

pernah kasi hadif botol mum.. tapi die tak suke puting camtu..

now, hadif pakai botol biasa2 jer.. tiap2 bulan wajib tukar baru!

Mama Hanim berkata...

info yg bagus ni.. tq eily..

nurulazham berkata...

eily...kat mudah.my nurul perasan dan ada botol NUK pic mickey mouse.. :)
mesti dhiya suke!

pena rozie berkata...

rozie pun pakai botol mam dengan nuk jer

MrS. F!zA berkata...

yezzzzaaa..utk anak2 ku sggup habiskan duit..haha

kita beli avent dulu sbb xnmpk pon brand lain ada bpa free..skrg tgk dh byk dah..

✿ etiey erywan ✿ berkata...

ntahlah... dah hangt pula pasal bpa ni. tp memang dari asal lagi eysrfa diberikan yang bpa free

AngahSayang2314 berkata...

wahhh kalau macam nie balik kena check la.. bahaya nie demi kesihatan anakku...

r|nA @ ja|j|na berkata...

batullah, asal mahal sikt aje takpe, janji demi mase depan anak² kan, ecehhh..

tatau plak botol susu ade HALAL punye, selama ni mainbelik aje..

kalau BPA free punye botol, rina tuka 6bulan sekali..tp kadang², terlebih jugak tempohnye..

http://aniesandyou.blogspot.com berkata...

anies x leh dgr hal2 cm ni..rs seram sejuk. sian kat baby

mama hani berkata...

asal BPA free. jenama tak kisah..^^

wan nurul hezrina abd halim berkata...

NAK G CARIK JUGAKLAH BPA FREENIE.BUKAN TAKDER DULUKAN MAIRA NETEK 1 tahun 5 bulan.so botol dah biasa gna 4 auns jer.nie dah tak cukup bila minum susu tepung nak2 time tido malam..penant nak bangun banyak kali guna botol 5 auns tuh..yang bum bee tuh.kalau ada yang murah n free bpa mmg kena beli