Rabu, 9 Mac 2011

IMAGINASI ANAK DARAKU

Nak cerita alkisahnya si budak kecik sorang ni. Jauh benor daya imaginasi dan keberanganannya. Kalah ngan usia yg baru 3 thun tuh.

Kan Dhiya dapat buaian, hadiah dari tok sempena besday aritu.(Ceritanya kat SINI). So sekarang ni aktivit wajib sepanjang hari ialah berayun-ayunan ler. Memang port lepak Dhiya. Sekarang dah kurang ganggu mama masa mama mentenet.
Siap kata.."okeh, mama wat kerja, Dhiya duduk kat buai yea"..hEHE

Gambar mama curi2 snap..
sedang nyanyi lagu "buai laju2"..
skang dah hafal lagu tu tok dia yg ajar...
tapi bukan versi nak kawin anak raja yea...

Nampak mama pegang kamera trus cakap
"Mama amik ler gambar Dhiya cantik2, nak tunjuk kat tok"
Uihh, terkejut jugak mama, selalu ken men susah nak amik gambar
kali ni dia lak offer...bila mama nak snap, dia buat muka gitu
Posing cantik dah, senyum terlebey sudah ler plak...
yg x tahan nampak segala tompok2 kat kaki

Pastu, mama tinggalkan dia kat buai tuh, tengok tv. Masa ni ler mama nak pulun tv kan?.dalam 10minit gitu Dhiya panggil mama. Sambil berkata:
"Mama, duk atas buai, makan jambu ag best".
(Best versi pelat Dhiya ialah "Biss")..haha

Mama ketawa x hengat punyer dengar permintaan Dhiya, sempat lagi anak dara mama ni berimaginasi dia duk atas buai sambil makan jambu. 

Nak makan jambu sambil naik buai..
mana ler dia dapat idea tu ek??


Mama pun kata, jambu xder, nnti kita beli okey..
Kesian plak, nnti petang nak ajak papa g kedai cari jambu. Penuhi imaginasi anak dara itu.
pastuh Dhiya sambung ag main buai...X sampai 10 minit panggil mama ag..Issshh, kali ni aper ler plak permintaan dia kan???

Nak tau????? Masa mama jenguk dia duk baring atas buai camnih. trus mama capai kamera..Snap dulu.
Katanya:
"Mama, boleh x kalau tido atas buai camni?"

Ya Allah, bertempik ler mama..."X boleh, nnti jatuh, Dhiya"

"X jatuh ler mama, Dhiya dah besar, dah 3 thun"...

So, kematian kata2 ler mama wat sementara waktu. Bimbang betul mama, kalau dia betul2 tertido atas tuh.

Nak tido atas buai pulak dah...
Maklum ler, masa kecik2 dulu x tido buai kan???


Nota kaki:
Dulu2 masa Dhiya x pandai bercakap ag, selalu x sabar nak tunggu moment dia pandai bertanya dan bercakap..skang ni, cakap kita dia sanggah plak dah..hadusss

7 ulasan:

Salina@IbuAqil berkata...

Hikhikhikhik
samalah eily.. Aqil pun sama.. Bila dah pandai berckp smpai kadang2 apa yg dia tanya "blurrrrr" ibu kejap.. x tau camna nak jwb.. :D

Lelord berkata...

wahhh gambo baring kt buai muka dhiya sgt seksi

MRS. K berkata...

huhuhu.. jenuh la mama nak menjawab... dhiya clever girl

Sidratul Muntaha berkata...

ahaha
kalut nak jawab..
huhu..
anak - anak...

Citarasa Rinduan berkata...

amboi..dhiya..
semakin bijak..
suka dgn kecomelan dhiya...

mamalieyna berkata...

hikhik..comel dia berimaginasi ye..^_^

bijak la dhiya ni, baru genap 3 tahun kan..bijak bercakap! best..tak sbar kak eina nk tunggu giliran si arif berckp plak..hee..

AngahSayang2314 berkata...

wahhh posing maut la dhiya nie hehehe..tak pe la dia dah bijak dah tueeeee