Rabu, 23 Mac 2011

DIRIKANLAH SOLAT, ANAKKU

Mama tau ramai dah baca nota Wardina ni, dalam dia nyer official page kat FB
Tapi mama nak jugak tempek kat sini utk panduan mama, dan utk tatapn Dhiya suatu hari nnti..
Kerana ilmu yg disampaikan ini amat bermakna buat semua ibu..
Pada yg belum baca, silalah baca....
Pada yg belum follow official page Wardina, silalah follow, even u oll x minat dia pun, ambik ler segala info dan ilmu yg dikongsikan bersama..Wardina x pernah lokek ilmu tentang keibubapaan ni..
Mesti u oll x nyesal punyer, dari layan gossip2 jer, baik korek ilmu berguna.


Dear Mama, Ummi, Mum,  Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah -  bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal -  DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because  the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

** i took that picture of Amna praying from my table, dia sendiri bangun solat Isyak...without even bothering me..berbunga hati seorang ibu....

Firstly mama nak ucapkan tahniah buat Wardina...
Beliau berjaya menjadi seorang ibu yg wonderful, dalam dunia moden yg amat mencabar ini.
Bukan senang nak didik anak supaya ingat solat dengan peredaran dunia yg semakin lupakan agama sekarang ni. Ini kenyataan kan?
Harap mama setabah, sekuat, seteguh Wardina dalam usaha mentarbiahkan anak bersolat.
Semoga mama berjaya...Aminnnn..Allah sentiasa bersamaku, Insyallah..

Walaupun Dhiya baru berusia 3thun, tapi Alhamdulillah, dia dah tunjukkan kemampuan dan jatidiri dalam menunaikan solat.
Buat usia begini, asalkan dia tahu asasnya sudah cukup, bagi mama.
Yg penting pendidikan dan pendedahan yg berterusan.
Harap bila usia Dhiya dah 7 thun nnti, dia sudah faham segala tertib
dan faham kebaikan serta kewajiban menunaikan solat seperti Amna..


Alhamdulillah...dah semakin tertib.


Sangat terharu tengok detik nih.
Tiap kali tengok gambar ni, rasa sebak.
Betapa bernilainya jadi seorang ibu

 Jangan lupa doakan mama dan papa yea..sayang
SEmoga kebahagiaan dan keberkatan sentiasa 
bersama keluarga kita..Aminn
Doa mama, agar Dhiya membesar sebagai anak yg solehah
dan cemerlang dunia akhirat..
Tiada apa yg mama harapkan dari Dhiya, selain doa.


Nota kaki:
Tetiba sebak plak tulis entry nih...
*Tq Wardina berkongsi ilmu

Untuk join fanpage Wardina boleh klik link nih: http://www.facebook.com/WardinaSafiyyah?ref=ts

9 ulasan:

MRS. K berkata...

kite dah bace dah note wardina tu.. patutnya budak2 skang jadikan wardina ni idol, bukan nye artis tak cukup kain.. huhu

Lelord berkata...

good dhiya...lela pun mmg dah start ajar najlaa solat & mengaji

ibuayahdamia berkata...

alhamdulilah eily...nampaknya dhiya dah berminat nak solat...slow2 ajar dia....mula2 memang payah..lama2 nanti kalau dengar azan, insyallah dhiya yg akan bentangkan sejadah nanti...kak ayu bercerita melalui pengalaman aleesya...

tapi tulah..pabila ibu bekerja...pasti ader jugak yg silapnya dalam mendidik anak2..terutama time kita penat balik keje kan...kadang2 aleesya ajak solat sama2..kak ayu suruh dia solat sorang2..tapi penat cam mana pun kalau boleh tahan, cuba jugak tunaikan hajat anak2 tu..

moga2 anak2 kita menjadi solehah dan berjaya kelak...aminn

mamalieyna berkata...

oooh mmg bab ni takbleh ambk mudah kan..kena mula dr kecik..hu~

hrp kita sentiasa cekal n teguh dlm mendidik anak..moga jd anak soleh & solehah anak2 kita..Aminn...

Nureen berkata...

dhiya dh pandai solat.. elly pon sllau ikut nureen solat tp dia blum tau mengaji solat ikut gerak nureen.. tp bila nmpk daddy dia dh buka telekung tue hhehee...

nureen pon dok berkira2 nak belikan iqrak utk ajar elly mengaji..

Mama Hanim berkata...

bagus tu eily.. amalan dari kecik kan.. good girl dhiya..

Citarasa Rinduan berkata...

alhamdullilah..
umai pun dah start solat, walau tak tertib..rasa syukur sangat sebab dia dah mula tunjukkan komitmennya bersolat...

PS: telekong dhiya sama macam umai......pink colour rendenya

amirah berkata...

syukur alhamdulillah..moga anak2 kita jd anak yg soleh dan solehah

JunAina berkata...

terasa kecilnya diri ini, dala kesibuka kita lupa kita alpa membentuk anak2. sesunggunhnya urusan dunia terlalu melalaikan kita...

tiba2 terasa sangat hiba dan sedih. mampukah menjadi ibu yg terbaik buat anak2.