Rabu, 23 Mac 2011

HALIA BARA

Ada yg kenal ngan halia bara???

Halia bara ni, size dia kecik skit dari halia biasa. Tapi panasnya bukan main ag.
Sebab tu kot di panggil 'BARA". hehe..
Then warna dia kemerahan skit masa muda...

Mama suka makan halia ni ngan nasi panas. Makan mentah sebagai ulam jer.
Kat KL ni, xtau nak cari kat mana...
Aritu balik kampung tengok ada kat rumah, terus rembat bawak balik.

Dah hampir kering dah halia bara nih..
Ni last stok yg ada..
nak suruh mak pos lagi ler...

Dulu kat rumah nenek ada banyak pokok ni, tapi semua dah mampus.
Almaklum ler, nenek semakin uzur, dh x mmpu nak uruskan taman herba dia tuh.
Tapi kat kmpung masih senang dapat..kalau kat pasar tani tu, banyak org jual.

Ada banyak cara nak makan halia bara nih..Antaranya:

*Macam yg selalu mama buat. makan sebagai ulam camtu ajer.
*Boleh jugak rebus ngan air...then air tu minum ngan madu
(isi yg dah rebus tuh, leh buat ulam)
*Atau boleh wat sambal ngan ikan bilis
(tumbuh halia bersama bawang merah dan ikan bilis) then makan ngan nasi panas..sedapppp

Mama dah terbiasa makan sebelum kawin ag,
masa berpantang dulu, memang pulun abis2..hahaha
baik utk buang angin tau..

Pokok sebenar halia bara
tq to:wikipedia

Ni yg sempat mama google, tentang khasiat halia bara..
X banyak info, mungkin x ramai org tahu kwujudan halia bara ni
atau org x tau khasiat sebenarnya....
saper2 yg ada info yg lebih details, jom ler kongsi ek..


KHASIAT HALIA BARA :
  • Melembutkan perut 
  • Membantu penghadaman makanan 
  • Mengeluarkan angin dari dalam tubuh 
  • Merawat kesan gatal gigitan serangga 
  • Melegakan demam 
  • Merawat resdung 
  • Mengurangkan sengal-sengal sendi 
  • Tenaga batin 
  • Rawatan Selepas Bersalin 



Nota kaki:
Tengah cari nenas batu nih, katanya berkhasiat utk org nak cahayamata...

10 ulasan:

mama tisya berkata...

1st time dgr

MRS. K berkata...

baru 1st time dengar halia bara

Citarasa Rinduan berkata...

memang sedap,,,
rasanya agak keras sikit dari halia biasa....

ayu pun suka makan, tapi.sekarang nie dah ada 4 tahun tak makan...sejak2 dah amalkan minum air halia buatan sendiri

dyea irdina berkata...

wah mesti awet muda..sentiasa hot gitu..heheee..demi kesihatan, demi suami demi anak..jom kita telan apa2 yg bagus unt tubuh badan kita..

Chik Na berkata...

ingat ke halia bara ni tak boleh dimakan... hanya diprocess utk buat ubat..

Puanbee berkata...

erm sedap ker ? ada rasa halia ke tak ?

Monahiryanti berkata...

nenas batu???
nakk nakk..
nak baby laa..
mana nak carik nenas batu??

Mama Hanim berkata...

penah dgr tp blom penah makan kot..

mama rifQy berkata...

wahh..bagus infooo!!!

Fauziah Hanim berkata...

Dah tanam....sekarang tumbuh subur....husb ambil baka dr sarawak