Isnin, 7 Mac 2011

DHIYA KHAIRINA DAH 3 TAHUN- PARTY part 1

Cerita ni dah seminggu berhabuk..tapi peduli aper nak jugak cerita. Kalau x kerana Bodben ni dah lama dah terpampang citer ni kat blog nih. Walau aperpun kena jugak abadikan kat sini, sebagai kenangan utk Dhiya.

Party bukan ler besar-besaran. Cuma nak bagi Dhiya heppy jer, kebetulan lak baru gaji kan? Pastuh, Tok Dhiya nak datang..so boleh ler buat makan2 kat kengkawan. Banyak jugak cerita suka, duka, lucu sebagainya yg berlaku waktu party nih. hehe..

Memula nak cerita pasal kek..Kek tempah ngan Hanis. Sedap kek nya, Tapi ada 1 cerita lucu pasal kek nih. Hanis ni duk Puchong, so papa g amik kek pas waktu sekolah Jumaat tu, sebab Sabtu dan Ahad, Hanis xder. Mama dah pesan kat Papa suh bawak kereta hari Jumaat tu. Ntah camner Papa leh terlupa. Then papa kata boleh ler bawak ngan motor. Kengkonon papa dah ejas dalam mind dia camner nak bawak kek tu ngan motor. Mama tempah kek ngan mini cupcakes tau, tapi papa ingatkan mama tempah kek ngan muffins, so papa x terpikir plak pasal cupcakes yg ada tulis2 tuh.....

Bila sampai rumah jer, aper lagi suara mama bagai halilintar ler, satu hari papa kena bebel ngan mama tau. Sepanjang hari muncung mama sedepa, tapi x sampai hati lak kan, nak marah lebih2. Dah papa x ingat mama nak wat camner..seb bek ler, x hancusss sangat..

Kek Powerpuff girls idaman hati Dhiya

Alamak, dah puas mama rotate tapi terbalik gini jugak bila upload.
Cupcakes powerpuff girls jugak..ada ler beberapa huruf dan gambar yg hancussss...
(xceli hanis kata dia x pandai sgt lukis watak2 kartun gini, 
Tapi mama suh jugak buat, asal nampak jer ler).hehe...

Hepi sangat Dhiya tau, bila nampak kek powerpuff girls tuh..Dhiya skang minat sangat ngan PPG. Mama memang suka kek tu, nampak minimalis..tapi cute. 

Habis cerita pasal kek, cerita plak pasal menu...Mama buat Nasi Dagang, Laksa Penang ..itu yg berat ler. Yg ringan2 lain ada lagi. Semua buat sendri, kek ajer yg tempah ngan Hanis. Nak jadi cerita best punyer, pagi tu, masa baru start kalut kat dapur, bleh plak gas abis. Masa tu dalam pukul 8a.m. Gi kedai berhampiran, katanya kul 10 a.m nnti baru leh antar gas..gi kedai ke 2, pukul 11 lak baru leh antar, mama dah geram nak suh papa gi angkut sendiri jer. Seb bek ler kedai ke3 tu leh antar. Mama siap paksa suh antar trus, sebab tengah masak. Tapi, akhirnya after setengah jam baru sampai gas ituh...so mama pun bertambag2 ler kalut. 
Memang kalut sekalut kalutnya ler...

Akhirnya siap jugak...
Laksa penang, Nasi Dagang, nugget, udang goreng tepung, donut coklat..

Laksa penang...
segala macam bhn sampingan tu, x ingat nak amik gambar.

Nasi dagang...
Gambar kuahnya ntah maner ilang, mesti terdeleted dah nih.

Donut coklat separuh..hahaha

Cerita sebalik donut coklat nih, Masa tengah menyalut coklat ni, tetamu datang tau. Time tu mama ngan kain batik + t-shirt jer ag..so mama tinggal gitu jer, suh Unty Ilah tolong smbung kerja mama nih. 
Tapi coklat tu dah agak keras dah, so x lekat..(maklum ler, coklat murah jer guna)..haha..
So yg selebihnya mama salut gula ajer.

Wajik a.k.a nasi manis..
Masa gambar ni di ambik, wajik ni masih panas tau, baru siap kacau.
ekceli banyak gak buat wajik ni, utk tetamu bawak balik separuh, goodies bag utk org dewasa. hehe.

Air buahan campuran resepi sendri...

Memang mama amat kalut kat dapur, masa tetamu sampai kul 2 tu, mama tengah kacau wajik lagi tau. Memang x sempat ler nak bergambar ker, nak bermesra2 ker. x sangka ler plak cakap kul 2, memang sharp kul 2 tuh, org dah ramai. Lagipun gas punyer pasal ler nih kan??? hehehe..
Tu pun keropok mama x sempat goreng, tok Dhiya kata, dah2 ler tuh, X payah ler goreng keropok tuh. Kang salam2 org bau minyak plak.ahaha


Nota kaki:
Entry bersambung lagi tau....tungggggguuuuu... ni baru cerita bab makanan

10 ulasan:

MrS. F!zA berkata...

byknya menu... eily ada dpt msg kan kt FB..sorii tk dpt dtg..dr haritu smpi haini kita xgi jln mna2 lg ngan naman n darwisy..darwisy bru ja nmpk ok hari ni..

ok la kek tu msih cntik je..hihi

tk sbr nk tgk rupa dhiya plk di hari lhir

Mama Hanim berkata...

best tu.. mesti dhiya happy sgt2 hr tu kan..

happy belated birthday utk dhiya.. semoga jd anak yg solehah dan berjaya dunia akhirat..

wan nurul hezrina abd halim berkata...

dah terjawap sudah masakan2 party nie=)sorry eily tak dapat hadir.sekeluarga demam..kalau ikutkan dekatjerkan umah eily tuh ngan pjaya..btw mesti hepi sangat majlisnyer

Salina@IbuAqil berkata...

Hepi belated birthday dhiya..
Semoga berjaya dunia & akhirat.. Amin!!!

amirah berkata...

wah...byknya mama dhiya masak2

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis berkata...

wah banyaknya menu happy birthday sayang, sorry auntie tak datnag sebab balik kampung....semoga menjadi anak yang solehah k so cute birthday girl

Diyana berkata...

lamenye tk update.rindula .ehehe.meriah sungguh eh besday party dhiya ;)

dinor's family berkata...

meriahnya mst dhiya happy tu...sama la ngan ijat pun march ari jadi ke 3. tggu ijatnya party lak.....

MRS. K berkata...

eily tempah kek dengan hanis jugak eh.. heehehe...

karipapsayur berkata...

Happy Birthday, Dhiya!! Wah.. laksa penang. Tibe2 je haku lapo