Rabu, 12 Januari 2011

BILA SAYA RAJIN BELAJAR

Ni kiranya sambungan entry SAYA BUDAK BARU BELAJAR semalam.

Semalam duk cerita part Dhiya belajar
Arini plak nak cerita antara reward yg Dhiya suka bila dia boleh buat keje umah dengan jayanya.

Selain dapat cop2 kat buku tuh...ada 1 ag reward yg mama bagi.
Yg pasti Dhiya suka reward yg nih.
Cuma kalau nak reward yg 1 ni, kena kerja kuat skit.

Cth: kalau buat sampai page ke berapa baru leh dapat reward ni..atau kalau pandai eja baru mama bagi..

Selain dari reward yg selalu dapat seperti gi taman, bawak basikal keliling taman depan umah nih. 
atau g jengjalan or makan2

Dhiya suka reward yg ni..


 Main game ni..

Bagi mama game ni bagus tau
Boleh kenal shape n warna.

Game ni based on camner nak buat kek bedasarkan gambar yg diberi.
So anak2 kena recognize shape of the cake, colour and pattern
At leas,t walaupun secara Dhiya x sedar dia belajar kenal warna, bentuk semua tuh

Nak beli V-tech tu mama x mampu ag ler, sayang. Main yg ni dulu ek..
hehe

Dhiya hepi sangat bila semua dia buat betul..hehe

Sekarang Dhiya dah pandai taip nama dia sendri kat bahagian Total point..
suka tau mama..Masa taip tuh, mama suh dia eja kuat2..
secara x langsung dia akan kenal huruf tuh..

Bukan semua games x baik utk pembelajran anak2. Kekadang daripada mereka tgk kartun 
yg mereka x paham pun ape moral sebalik cerita tu, lebih baik bagi main game yg 
meransang pemikiran mereka.
Betul x??? saper setuju???



Nota kaki:
Ilmu Allah itu luas sungguh..Maha kuasa Allah..

7 ulasan:

MRS. K berkata...

bagus betui la cik dhiya nih..

nanti leh main farmville pulok! hehehe

Monahiryanti berkata...

betul tu.. sama gak cam Danny.. asyik kartun yg bukan3 jek.. so, kartun mmg diharamkan kat umah ni.. so, laptop lama tu, aku kasi dia.. tengah excited nak menaip pulakk..

http://aniesandyou.blogspot.com berkata...

angkat tangan!

ibuayahdamia berkata...

hik hik,...aleesya memang kurang layan kartun..dia lebih suka buat homework...

apa2 pun reward tu penting utk naikan semangat anak2 kan....sangat lah setuju!!!

Nad @ MamaZakwan berkata...

chaiyok2 dhiya! :)
congrats eily, menang beras..bleh la bg kat MIL :)

Lelord berkata...

wahhh game ni mamanajlaa yg slalu main hahha

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis berkata...

bagus la dhiya, semoga jadi insan berguna k...dah besaq ni mesti clever punyer