Khamis, 6 Januari 2011

INFO BUAT KAWAN2 YG MEMERLUKAN

Arini mama jengjalan umah kengkawan, ada yg baru, ada yg lama..
banyak jugak mama suggestkan barang2, atau ubat2 pada yg memerlukan.
Mama bekerja di Farmasi selama 3thn++
(sebelum mama dapat kerja yg related to my kelulusan)....
so sedikit sebanyak, aper yg mama ingat, mama share dengan kengkawan semua.

Dalam entry kali ni mama revealed aper yg mama komen kat blog kengkawan semua.
Sebut ajer x nampak ngan jelas kan??
Bagi gambar baru boleh detect n bertindak..hahaha
(manerlah tau, kengkwan yg mama bagi suggestion tuh datang melawat mama kat sini)

Ok...firstly..
Mama ada melawat blog Angah
(mama baru kenal angah ni, baru jer menjelajah ke rumah beliau atas suggestion Amy
Mama terbaca tentang kaki anak dia kena air panas...mama ada kata kat dia
selain bio oil leh jugak guna VIT E oil...

and at the same time mama ada utang ngn Mrs.Fiza..
Mama janji nak bagitau dia VIT E oil yg elok utk parut chicken pox dia ngan Darwisy..

Ni suggestion mama ek:
Antara VIT E oil yg baik ialah


Colonial Dames vit E Oil
yg ni ada spray..harga dalam RM59.90 (kalau x silap ler)
kepekatan VIT E nya tinggi 35 000 i.u
tiada bau n 100% Alpha (VIT E)




Organic aid VIT E Oil
28 ooo i.u.
xder spray so kena hati2 bila nak guna..
harga dalam RM39

* (lagi tinggi i.u. itu, lagi pekat oilnya)

Semua ni selamat utk pakai kat kulit kanak2 ek sebab dia natural based.
PAstuh, macam Fiza, nak guna utk muka,
VIT E sangat likat tau, so kena guna sekali atau 2x seminggu jer pada waktu malam sebelum tido...kalau pakai kat lain tu x kisah ler kan nak pakai berapa kali pun.

Vit e ni pun ada dalam bentuk cream or lotion tapi x galakkan guna kat baby.
sebab biasanya dia dah tambah2 macam2 utk jadikan ia cream.

Selain dari menghilangkan parut, vit E oil ni sangat mujarab utk moisturise kulit.

Selain dari tu boleh try produk Garden of Eden




Ni sesuai utk guna kat muka
Kepekatan i.u rendah skit..so x ler berminyak sangatkan
kalau x silap 12 000 i.u. tapi makin rendah means makin kurang mujarab..hehe





Then tadi, mama ada BW kat blog Wan Nurul Hezrina
sedih plak baca kisah Humaira yg x cukup susu..sian jugak kat mummy dia yg kena
cracked nipple sebab Maira kuat sucking.
Mama x dapat tolong sangat bab susu x kurang tu, sebab asenya ada yg lebih ariff

Tapi mama tergerak nak kongsi ngan dia 1 ointment yg mam guna utk elak cracked nipple


Keluaran Bayer Healthcare

Mama memang guna bephanten ni sejak Dhiya lahir
kegunaan utama adalah sebagai diapers cream. Sebelum pakai diapers kat anak tu
sapu ni sekita punggung dan celah paha. Insyallah, xkan ada masalah rashes n merah2.
Dhiya x pernah ada masalah tu ek..memang mama guna setiap kali diaper changing

Selain tu, dia boleh di gunakan utk sore n cracked nipple.
Yg best ni, dia safe utk baby..x perlu risau jika nak susukan baby.
Kalau rasa macam ada keraguan jugak, just amik tisu sapu then leh breastfeed.
Mama guna, sangat mujarab. Even x cracked pun guna as protector..pastu kalau anak ada
alahan susu sekitar mulut tu kan, leh sapu ointment ni sebelum dowang minum susu.
Sebab dia act as a protector layer dari susu tu sampai ke kulit

Mama dulu pun boss masa kat farmasi tu cerita, n dia guna utk ke3 anaknya.

boleh baca lebih lanjut tentang bepanthen ni kat web ni:

http://www.bepanthen.co.uk


Ok...itu dulu utk kali ni. Nanti kalau ada ape2 mama kongsikan lagi.
Ape yg mama kongsi ni adalah apa yg mama tahu.
Kekadang ilmu itu bila kita sebarkan lebih bermanfaat..Betul x??
Lagipun etiqa utama berblog ni adalah SHARING is CARING betul x???

Kalau kengkawan rasa ada nak tanya apa2, silalah tanya...jangan malu2
Mama masih berhubung baik dgn boss kat farmasi ni
Mama akan tanya dia trus..
macam pasal vit e kat atas tu ler..hehe



Nota kaki:
seronok berkongsi ilmu, tetapi sesungguhnya banyak yg mama dah lupa...seb bek still good contact ngan Boss lama mama nih..Dowang ni both husband n wife adalah Pharmacist
(kelulusan U.K )


10 ulasan:

mama rifQy berkata...

wwwwwaaaaa..bagusnyee eily nih.banyak sgt infoo yaaaa!!!

Damia Aleesya & Damia Ayunie berkata...

patut ler muka licin bersih..rupa2nya tau serba serbi pasal yg mana product bagus atau tak bagus utk kita....hehe

vit E kat atas tu sesuai tak kalau kita pakai saja2 jer...utk mencantikkan kulit ler...boleh tak agk2!!!

BIONIC WOMEN berkata...

mamarifqy:
setakat yg tahu jer mama iqy

Ibuayahdamia:
vit u boleh jer pakai utk wt moisturiser kak ayu..tapi pakai malam sebelum tido..tp jgn ler pakai hari2..twice a week dah ok..
boleh tegangkan wajah tau..

eh, muka eily pakai produk loreal jer kak ayu..xder pakai yg pelik2 pun

wan nurul hezrina abd halim berkata...

alhamdulillah...sayang kat awak eily..sb tuh suka sangat jenguk blog eilynih..huhu banyak maklumat..mcm tuh rupanya bentuk krimnya..

nnt nurul nak g carik arr..cian kat merah..tq banyak taw.rupanya dulu awak keje kat farmasi.for surelah banyak ubat awak tau..blehlah kalau ada pertanyaan ttg ubt saya tanya awak k..tq

BIONIC WOMEN berkata...

WNH:
insyallah, aper yg boleh saya bantu..saya bantu..

amirah berkata...

thanks eily..bepanthen tu memang bagus kan untuk craked nipple.ooo..baru tahu kalo vit E kena tgk i.u berapa

MrS. F!zA berkata...

eily! thanxs dear..rsa mcm nk try yg ke 2 tu..guna bio oil ni mcm lmbt je..geram betol..haha..

untung eily keje kt farmasi byk nau info sal ubat yg blh thu kan

BIONIC WOMEN berkata...

amirah:
sama2..bagus, eily memang guna

Mrs.Fiza:
:)

Niki Gomez berkata...

salam...nk tny la mcm mne pggunaan colonial dames vit E oil 2? xbpe phm sgt cre pggunaan yg d terang an d ats..leh trg an gn lbey jelas x? hope trjwb prtnyaan ni...

Jayde Tee berkata...

Mane blh dptkn colonial dames tu? Dah cari kt guardian dan watson x jumpe pun..tnye xde..