Jumaat, 7 Januari 2011

INI ENTRY SANGAT TERUJA: NASI AYAM

First of all TQ kepada yg bagi pendapat, nasihat dan kata semangat dalam entry
Kata2 anda semua bagi sedikit semangat buat mama.




Sebelum nak teruskan entry ni plak, mama nak ucap bebanyak TQ kat Nad a.k.a Mamazakwan
bila baca jer entry nasi ayam dia pagi tadi terus member idea utk mama wat nasi ayam arini.

Tadi sedikit klam kabut jugak sebab terlupa yg arini jumaat.
Papa balik awal.tapi sempat juga siap.
Nak tengok nasi ayam versi mama, yg resepinya di copy dari Nad???

Nasinya

(sedikit keras mungkin sebab beras berbeza kami guna...tapi sedap)



Ayam dan ulamanya..

ayam x secantik NAD nyer mungkin sebab sekejap jer perap
tergopoh gapah katanya.



Sambal + kicap + sup yg mebeles

Mama memang copycat sebijik2 resepi mamazakwan
cuma sambal tu mama blender bahan2 ngan sebiji tomato
dan sup tu plak mama letak 1 kiub pati ayam dan sedikit serbuk ketumbar.




Papa kata sedap....Dhiya plak kata "wow....mama wat asik ayam"

Eh, kalau nak tau, ni 1st time mama wat nasi ayam ngan jayanya.
Mama x tau ler naper, buat nasi minyak atau nasi tomato x pernah plak x jadi
tapi nasi ayam selallunya x jadi..sungguh...

tapi sebab resepi sempoi Nad a.ka mamazakwan ni..berjaya jugak wat Nasi ayam
TQ to u NAD.....


U oll nak try leh ler tengok resepi Nasi ayam NAd kat sini:





Nota kaki:
Teringat nasi ayam dewan makan MRSM Kuantan..setiap hari jumaat.huhu

10 ulasan:

MrS. F!zA berkata...

eily dh dkt 2 tahun xbuat nsi ayam kt naman..mula2 kawen dlu rajin buat.. tgkla wiken ni kalo rajin blh buat la..

air bandung tu plg sedap!! :p

PuanBee berkata...

wah sodap nih..jom tengok resepi burger bee pulak!

MRS. K berkata...

kite penah buat sekali je nasi ayam ni. nasib menjadi.. hikhik..

eily kan suke masak, ape kata buat satu lagi blog khas untuk masakan eily jer...

cane? cane?
bernas tak idea ni? kekekeke

Nad @ MamaZakwan berkata...

waaa....!!!nmpak sedap la eily :)
mesti hubby lagi tangkap cintan ni, haha!
thanks sbb mencuba! :)
jadik gak kan...terasa cam bangga kejap pulak, hehhehee...sbb ade yg sudi follow resipi nasi ayam sempoi tu, hehe:)

amirah berkata...

wuii..bestnya menu harini

Pn. Zana berkata...

hah. kan dh jadi tu ..hehe. nnti boleh ajak member2 dekat dtg umah ..:D

BIONIC WOMEN berkata...

mrs.fiza:
buat ler pastu review..hehe
air bandung feveret hubby i

puan bee:
burger..nnti kita gi jenguk ek..

Mrs.K:
wah...cadangan bernas..tengah terpikir nak buat blog utk contest skali nih..malas betoi nak mencari template..

Nad:
Yg sempoi tu ler suka nak buat..tengokl semua bahan ada dalam peti..kecuali xder daun2 sup..haha

Amirah:
camner nak diet kan???
tapi tadi hubby kita bertambah nasi tau, selalunya dia tu pandai menambah nasi

pn.zana:
nnti nak try resepi puan zana lak

ibuayahdamia berkata...

kak ayu, kalau tak tu nam masak lauk apa...nasi ayam jer lah senang...hehe

nampak sedap tu!!

mama rifQy berkata...

bestnyeee...teringin lak nak buat gak!!

BIONIC WOMEN berkata...

ibuayahdamia:
eily xpernah jadi wat nasi ayam k.ayu..selalunya nasi keras ler..lembik ler..macam2 ler..haha
kali ni rezeki ler nih..resepi pun sempoi ajer...ape yg ada dalam peti jer guna

mamarifqy:
aritukan mama iqy dah jadi wat nasi ayam..