Ahad, 9 Januari 2011

WIDGET BARU!!!!

Salam pagi ahad semua...
Ada yg gi berkelah ker arini? atau gi soping??/ atau ada yg bertungkus lumus buat kerja kemas mengemas??

Mama ni xcited nak cerita pasal 2 widget baru kat blog mama nih...
Mama ni tengah belajar, banyak menda ag mama kena belajar dari yg pakar.

Firstly nak cerita tentang bloglist n blog archive yg boleh scroll

Mama teruja betul boleh buat nih..
Katanya buat scroll ni leh jimatkan berat blog n semakin senang nak loading.
blog pun nampak kemas.



Yg ni blog archives mama..

Bloglist yg pepanjang tu pun mama dah buat jadi scroll camnih.

A billion thanks credit to AMY @ SINAR RAUDAH
sebab mama amik tutorial kat blog dia ler nih.

u oll, kalau nak wat leh klik link nih:



Pastu widget baru nih
Widget ni, keluar latest entry kat blog kita.
Mama suka ler...sebab kawan2 senang nak tengok entry terkini mama sebelum2 nih..

Tapi mama x mahir lagi nih..banyak kena adjust, kena berguru lagi.
Lagipun mungkin template mama ni kecik, so x sokong sangat widget nih..
so kena tukar template ni...yg tu mama paling x suka..makan masa..huhu



Alamak...terkecik plak dah gambar nih...

Yg ni Million TQ credit to Nurul Azham
Mama blajar dari dia tau..

nak tengok yg lebih jelas dan cantik leh gi blog dia, klik ajer link nih:






Nota kaki:
tuntutlah ilmu walau sampai ke negeri China...(aihhhh, bilalah nak ke negeri China nih???

12 ulasan:

Amy Syaquena berkata...

Tahniah kerana berjaya.. amy tumpang happy juga same2lah kita pelajari ye sebab amy sendiri pun masih banyak yang tak tahu lagi nie he3....


p/s:Hai baru hari nie amy dapat singgah blog kawan-kawan, sihat ke? thanks ye coz sudi singgah sinar raudah dan komen.. happy weekends..

Salina@IbuAqil berkata...

warghhhhh mama... kte sekarang pun giler nak tuntut ilmu blog ni.. godek sana sini.. header pn dah wat sendiri ikut suka hati.. hahahahha

Lelord berkata...

heheh yg amik kat blog nurul tu cam menarik jek

e.l.i.z.@ berkata...

aikkk smlm tukar header je kan? haini dh tukar template lain ek

menarik gak widget tuk bloglist tu kak

PuanBee berkata...

hikss...tahniah berjaya buat tuh..

ibuayahdamia berkata...

waduhh waduhh...dah advanced sekarang..kak ayu mmamng malas tul nak upgrade2 widget ni...sebab utama tak der masa yg betul2 perlukan komitmen duduk depan lappy buat2 benda ni..hehe..setakat baca2 blog tu boleh lah...hehehe..

tapi kalau ader peluang nak gak upgrade...

nurulazham berkata...

owh...prob ni ke eily..?
mungkin sidebar eily kecik sgt kot..sbb nurul pun letak kat bhg sidebar yg besar..cuba eily buat mcm sidebar nurul..rasanya eily pny sidebar sama mcm nurul punye coz tgk iklan nuff tu mcm lbar je..

eily susun Happy Family, Siapa Mama, Follower n widget tu semua bawah iklan nuff..(sidebar yang lebih lebar..maybe boleh..

e.l.i.z.@ berkata...

eh ya allahhh..keli ni tertukar blog org lain hahaha sbb dia ada tukar header, alih2 masuk kt blog awk, awk cite pasal widget, mana la keli tak feninggg..sowie ekkk hihihih

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis berkata...

wah best2 nak try la nanti tapi malas plak nak godek2 camne tu meh?

kayyana berkata...

bgus jugak widget ni... thanks for sharing bionic women.. =)

wan nurul hezrina abd halim berkata...

good info eily..nnt leh terjah wat.yang scrol tuh dapat gak wat.yang satu lagi nnt try wat.kekadang nak upgrade gak biar nampak kemas dan teratur cket

wan nurul hezrina abd halim berkata...

yang jangan terlepas cerita tuhkan maybe kena adjust width ngan height dia kot..ikut kesesuaian lebar blog eily tuh