Isnin, 10 Januari 2011

SETAKAT LEPAS GIAN, OK LER

Dulu mama pernah wat entry BUAH KERANJI DALAM PERAHU. Kalau x pernah baca n nak tahu aper ceritanya silalah klik yea..hehehe

Balik dari Kelantan masa cuti ritu, terjumpa ler org jual kat tepi jalan kat Merapoh tuh
Mama kata "eh, kanda...buah keranji ler"..aper ag, berdesippp papa benti kereta.



Dapat ler jugak merasa buah keranji tahun ni.
Tapi mama pelik, naper masa balik Pahang ritu x jumpa ek..kata papa mana nak jumpa, kan kami balik malam. huhu..selalunya buah keranji banyak org jual kat tepi jalan
Dari keratong - Muadzam - Rompin.

Tapikan, mahal sungguh penjual ni jual.
Dah 2x mama terkena kat jalan Merapoh ni..skali tu beli limau RM8 1 rajut tuh
yg selalu kat pasar malam jual 2@3 rajut RM10..
Ala limau mandarin yg kecik2 tu..
tapi nasib bek ler, masa tu pregnant n mabuk dalam kete..so papa beli ler jugak.


RM5 sepeket kecik ni ha
Kalau kat kg RM2 jer kot

Papa, kata next time xnak benti dah kat sini.
Tapi kali ni benti lagi, sebab buah keranji ni kan susah nak jumpa.
Kalau dah sampai KL maner nak cari kan???

Tapinyer..................masam ler buah keranji tu. Mesti x masak elok lagi.
Dalam kete tuh Dhiya asyik tanya,

"Apa ni mama?"

"Buah keranji, sayang"

"Buah apa, mama?"

"Buah keranji..K.E.R.A.N.J.I"
(mama selalu ejakan, walau Dhiya bukan tau mengeja ag pun. At least dia ikut mama mengeja tuh..setakat ni eja papa, mama jer dia tahu)

Bila mama tanya, nak rasa x? cepat2 dia geleng kepala, sebab dia pun takut tengok muka
mama yg berkerut2 menahan masam..huhu..x syiokkk betol ler..
bila kita rasa nak sangat makan, tapi kena yg x sedap..hadoiiiiiiii
xperla...at least merasa


Yg ni buah aper ek??? warna dia kelabu skit..
rupa dah macam keranji jugak..

mama x turun kereta masa tu, papa sorang jer..
kalau x mama dah tanya org jual tuh.



Nota kaki:
x sabar tunggu musim durian

6 ulasan:

Amy Syaquena berkata...

Sedap ke buah keranji nie..

MrS. F!zA berkata...

yg last tu bukan ke jnis buah dia mcm baldu tu..tp enggak thu la nama apa..hehe

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis berkata...

erk...tak pernah jumpa la seyes, makan ape tah lagik, sedap ek.

Sue*suriyati berkata...

wah sedap nye...kite tengah cari tp tk jumpa...huhu

wan nurul hezrina abd halim berkata...

sedap buah nie.rasa macam masam2 cket.kalau makan mmg tak puas.

amirah berkata...

tak pernah rasa buah ni. tertanya2 juga apa rasa dia