Jumaat, 7 Januari 2011

SIAPA KATA SENANG JADI SURIRUMAH?

Entry ni bukan nak kondem sesaper ek. Sekadar nak kongsi pengalaman
sejak pencen dan jadi surirumah...(hahaha..banyak ler pencen)

Selalunya kalau mama terjumpa, terserempak or sembang2 ngan kawan2 lama 
mesti dialog seprti kat bawah keluar:

"Eh, eily, ngko kerja maner skang?"
(uih, trus tanya kerja kan? bukan nak tanya kwan sihat ker idak...haha)

"aku x kerja...duk umah jaga anak"

Mesti ramai yg jawab:

"wahhh....best ler ngko"

x kurang jugak ad yg jwab...

"syoknyer duk umah jer"
(mcm perli pun ade kan)

dan x kurang jugak yg pandang mama dgn muka terkejut...

"x kerja?"
(naper x caya ker??? teruk sangat ker x kerja/)

dan kompen yg jawab gini pun ada

"Ruginya ada kelulusan, tapi x kerja"





Bukan senang okeh, menjadi surirumah. terutamanya yg suaminya cikgu macam mama ni..hehe
Semuanya nak kena siap sebelum kul 1 tengahari. Kalau yg husband  balik kul 5 tu ok ler lagi.
Bangun kena awal, papa gi sek 6.30pg..so mama kena ler wat bekfast skit2 kan.
Azam tahun baru ialah utk pastikan, papa x missed breakfast..
(tahun2 sudah ada jugak missed tau, terutama bila Dhiya, kul 2 pagi baru nak tido, 
mulalah mama pening pala)

Selalunya pas papa g sekolah,  mama trus masuk baju dalam mesin, lipat baju semalam,
sapu sampah, mop (kalau perlu) sebelum Dhiya bangun.
Sebab kalau dia dah bangun baru nak buat kerja tu sumer, nnti jadi lambat. 
Dia akan menyibuk sama.
Then, bila Dhiya dah bangun, kena mandikan, buat breakfast utk dia.
tengok2 jam dah kul 11..dah kena prepare makan tengahari..
siap2 masak dah kul 12.30pm

sebelum papa sampai umah, kena pastikan Dhiya buat homework. Atleast siap tulis or warna 1 page dan baca 1 buku. Skang Dhiya tengah berusaha mengeja..
Kalau papa dia dah balik, Dhiya jadi a bit lazy. dia terover manja ngan papanya.

Pas makan2 tengahari, ada ler sikit waktu rehat. Pastu kena pikir makan petang..siap makan petang.
kena pikir n prepare plak makan malam..
itu belum lagi nak bawak anak gi taman atau masa utk diri sendiri..
Kekadang ase penat jugak tau.

Bila rasa yg penat amt, mulalah rasa jeles kat u oll yg kerja.
At least bila u oll dah sampai opis, boleh jugak duk goyang2 kaki, boleh jugak sembang2,
time makan trus jer serbu kedai makan. X payah masak2..haha

Time kerja u oll x payah pikir anak yg merengek, menangis, meraung, yg pegang kain nak itu, ini.
Kekadang u oll boleh bersih umah seminggu skali jer, boleh basuh baju seminggu skali jer..
sebab u oll balik kerja sama time ngan husband, dia pun leh paham u oll penat. 
Sungguh, mama rindu sangat saat2 itu. Itu antara kelebihannya bekerjaya.

Lagipun, bila kita jadi surirumah....org sekeliling letakkan perfection yg tinggi pada kita.
Org akan keep saying "aik, kata x kerja, tapi anak x terjaga".."kata x kerja, tapi umah bersepah"
"kata x kerja, tapi......"

Even my mom pun, kalau Dhiya sakit or jatuh skit, mulalah membebel. Sebab x monitor anak ngan baik. Kalau baju anak kotor skit kena milo pun, my mom bsing...xkan xder masa nak sental kan??
Kekadang orang lain lupa ker,
 yg surirumah macam mama ni, setiap menda dalam rumah itu kena monitor.
Tapi itulah hakikatnya pandangan org pada surirumah, semuanya kena perfect.
Kekadang ada yg lupa, sakit, malapetaka atau musibah datangnya dari Allah
 bukanlah kelalaian manusia semata2.

Hakikatnya, mama suka menjadi surirumah. x kisahlah apa yg org nak kata.
Menjaga makan dan minum suami dan anak2 itu besar pahalanya kan???
Apatah lagi menyediakan pakaian, menjaga rumah dan sebagainya.
Kata ustazah mama: 'banyak baik dari buruknya'...

Tapi jangan silap sangka, mama respect u oll yg bekerjaya.
At least ada pendapatan dan jaminan masa depan sendiri. 
Mama pun kekadang terasa nak kerja semula. Rindu2 saat2 menjadi wanita bekerjaya.
Rindu ada duit gaji sendiri dalam purse dan boleh membeli ikut suka..hahhaa..

Cuma buat sementara waktu ni, kena dahulukan kebajikan anak dan suami.

Kesimpulannya, setiap apa yg Allah jadikan itu, ada baik buruknya. 
Terpulang pada kita, bagaimana kita menghadapi dan mendaptasi setiap kejadian itu. 
Yg paling penting, seperti kata IBUAYAHDAMIA.ialah pengurusan masa yg berkualiti..

Ada kawan yg tanya kenapa mama benti kerja n jadi surirumah
japawannya tetap sama dari dulu sampai skang: saya nak jaga n besarkan sendiri anak sy





Nota kaki:
Mak mama adalah org yg paling menentang keputusan mama utk benti kerja..huhu
Katanya kena kerja utk masa depan....
Tapi papa adalah org yg paling menyokong, so mama jawab kat mak mama: 
suami saya ler masa depan saya

16 ulasan:

mama tisya berkata...

suri rumh lg byk kj dr org bekerja...mcm2 nk buat kn..kita wt ms ni tk terfikir lg utk jd suri rumah melainkn kalo hubby bole tanggung smua..dk kt kl ni rsnye average suami isteri kj...tp pernh gk rs jd suri umh utk seminggu...time jg mak lps operation so terpk agaknye gini la rutin kalo jd suri rumah :)

Nad @ MamaZakwan berkata...

setuju ngan eily..sbb apa yg eily rasa, kite penah rasa..apa alasan eily berenti tu pun sama ngan kite gak..tp kdg2 ada gak segelintir yg kurang faham..kdg2 tu terasa hati jugak..nak2 kalu kawan2 sendrik yg belajar sama2 dulu yg pulaukan kite..disebabkan title sbg housewife tu demi nak jaga standard kot..takpe la..rezki masing2..yg penting, sentiasa berdoa dan mintak yg terbaik dr Allah SWT..walaupun hidup dlm serba sederhana, tp insyaAllah kaya dgn kasih sayang :)

mama rifQy berkata...

aaahhh la eily..betul gak tuhh!! pendapat masing2 eily..biase la..manusia nih..kadang2 gituu..kdg2 gini..bile duk tempat eily..mst diorang akan pahamm camne sshnyaaaa! bukan sng nak jd suri rumah!!

Ibu Mifzal Arsyad berkata...

syukur.sbb sy pun nak jadi surirumah sepenuh masa..sbb nak pastikan semuanya terjaga..tp apa kan daya kemampuan blm ada..kena jugak kerja..huhu

MRS. K berkata...

jadi suri rumah cuti sabtu ahad pon dah letih! argh....

takpe eily, mak-mak kite pon suri rumah ape.. huhuhu...

nurulazham berkata...

sokong dgn eily..alhamdulilah..kawan2 xpernah pulaukan nurul..tu yg syoknye tuh!

tapi....kdg2 terfikir...kalau satu hari nnt hubby kita tiada, mcmana keadaan kita n anak2...huhuhu

BIONIC WOMEN berkata...

mama tisya:
kami ni pun, hidup serba sederhana. duk pun umah kuarters, sebab tu ler leh jadi surirumah.

Nad:
Betul tu nad...
kami ni memang sederhana giler..kekadang ada jugak masanya x cukup duit..tapi alhamdulillah, boleh atasinya dengan baik..asalkan pndai muhasabah. boleh bezakan keperluan dan kehendak..yg penting anak2 cukup perhatian dan kasih sayang yg melimpah ruah.

Mama iqy:
macam2 Naa..tapi eily redha.
Lagipun sebab eily jadi surirumah ler leh jaga mak mertua..kalau x, x dapat peluang tu

BIONIC WOMEN berkata...

ibumifzalarshad:
Kalau ikut kemampuan, kami ni memang x mampu pun, ibu..tapi kita kena paham tahap kemampuan..dan kena redha rezeki dari Allah..duit akan sentiasa tdk cukup.

Mrs.K:
housewife bekerja 24jam sehari utk 7hari dalam sebulan..huhuhu..

Nurul:
utk pengetahuan nurul...eily sangat ler xder kawan skang tau..yg ada kawan2 blogger yg sudi dgr luahan hati..
tapi kengkwan baik, tetap ler ada memberi sokongan, biar sesiapa pun kita..

Pn. Zana berkata...

solute la sgt pada housewife ni. penat kan . kiotg kije ni. sabtu ahd pun penat gile..

amirah berkata...

pendapat masing2 la eily kan. saya suka duk rumah jugak mcm eily, sebab nak anak membesar dpn mata tp blum ada rezeki lagi.memang jd housewife penat sgt, dulu pernah juga merasa dlm 3 bulan.time tu blum ada anak lagi dah rasa penat sgt, ada anak lagi penat.jd tahniah untuk semua surirumah yg tk menang tgn

ibuayahdamia berkata...

sebenarnya kan...kak ayu rasa jadi housewife lah yg paling penat sekali..pernah abang khai tanya kak ayu..awak nak tak duduk rumah??? huhuhu...sangatlah tak nak sebab kak ayu tau betapa susahnya nak mengatasi ragam anak, penat buat tu ni, persepsi org...

alhamdulillah...dengan kerjaya kak ayu yg bekerja sendiri ni..boleh dikatakan kak ayu separuh jadi housewife (selalunya pagi lah kan)..pastu lepas zohor sampai malam jadi wanita bekerjaya...weekend pulak kalau ader job, teman abang khai pulak gi photoshoot..tapi apa2 pun masa ngan anak2 tetap terluang..

eily pedulikan kata2org..yg penting kita tau niat kita...aminnn

BIONIC WOMEN berkata...

pn.zana:
penat tu x rasa sangat sebab itu tanggungjawab, tapi bila ada yg pandang macam hina tu yg wat jadi penat..huhu

amirah:
Seronok sebenarnya jadi surirumah..terutama bini cikgu macam saya sebab cuti banyak..tapi utk bercuti tu..susah skit sebab kewangan terhad..huhu

ibuayahdamia:
tu lah, best jugak jadi cam kak ayu..bekerja sendri..eily pun pernah cakap kat husband..ada rezeki kita bukak pusat tuisen ler..saya bahagian management..haha

Noriz berkata...

salam..ziarah,emm tak lama lg noriz pun akan mengalami rutin harian macam BW,tak tau nak mengaharungi nya..camner..berserah padaNYA..

e.l.i.z.@ berkata...

terharu baca tau..isteri mcm awak ni la yg dijamin masuk syurga tau! aminnn

sanggup benti keje sbb suami adalah masa depan awak..ya allah kalau la hubi akak baca, kompom dia nak akak jd mcm awak

akak pun x keje gak..bukan sebab benti ke apa..tp sbb nk sambung belajar, dan kebetulan kontrak keje tamat.mls nk renew kontrak.terus benti.

memang borink n tak best nye duk umah..tp akak lain dari awak sbb akak x buat pun apa yg awak buat huhuhuh bukan apa, akak mmg xreti masak huhuhu tu la masalah terbesar akak..teruk kan? huhuuh
nasib la hubi akak memahami..takde paksaan..kadang² bju keje pun hubi iron sendiri..adoiiii teruk betul

eh sori, terluah perasaan kt sini lak hehehhe

BIONIC WOMEN berkata...

noriz:
good luck..
saya dulu memula jadi surirumah ni, mengalami kemurungan tau..seb bek husband kuat bagi sokongan, bukan mudah, tambahn kita dah biasa ada duit sendri. skang ni nak beli itu, ini semuanya kena budget betoi2, nak mintak2 malu..hehe

eliza:
bukan mudah kak eli...
saya pernah mengalami kemurungan, pernah ase menyesal, pernah mcm2..
tapi bila tengok muka anak saya rasa kuat semula,
bila suami kata dia lebih suka saya jaga makan minum dia, saya jadi kuat semula..
Alhamdulillah saya berjaya harungi..
bukan senang, kewangan semua kena setting balik, semuanya kena sukat2..hehe..

e.l.i.z.@ berkata...

tu la kan..mesti ada sikit rasa menyesal..tapi xpela, skang awk dh alah bisa tegal biasa..keli pun dh biasa gak la.kadang² ter-pk gak, kalau la pas grad nnt keli keje, camne ngan anak² keli nk p skull? mmg hubi leh hantar sbb dia keje sendiri.masa tu flexible tp rs mcm tak best plak serahkan tugas tu 100% kt hubby..ada pro n cons kan semua ni