Selasa, 11 Januari 2011

SAYA BUDAK BARU BELAJAR

Baru 2 thun 10 bulan tp Alhamdulillah, Dhiya tunjukkan minat positif 
utk belajar dan kebolehan yg boleh di banggakan.
Dhiya dah pandai menulis dan yg mama suka, 
x perlu di ingatkan atau disuruh, Dhiya akan mintak sendiri 
dan ingat sendiri waktu utk menulis atau waktu buat homework.

Kekadang, yg lagi mama bangga tuh. 
Bila dia rasa boring atau kartun kat TV x best, 
dia akan mintak buat homework lagi..
walaupun sebelum tu dia dah pun siapkan homework mama bagi.
Mama, sukerrr sangat..bila Dhiya enjoy belajar.



  Gambar2 tengah syok menulis...
Kusyuk betoi sampai mama snap pun x perasan.
Mama panggil dia nak snap, dia kata.."Dhiya menulis ni mama, jgn kacau"
gulp.....mama telan air liur..haha..kena sound tuh!!!


 Nak tengok hasil kerja Dhiya????


 Boleh la dibanggakan dengan umur dia tuh.
Lagipun mama nak dia belajar jer camner nak tulis...
tulisan cantik atau tidak tu, boleh diperbaiki dari hari ke hari..betul x?

Lagi 1 yg mama praktikkan ialah, 
bagi reward bila dia siap kerja..
x perlu reward yg besar2....bagi anak xcited nak buat kerja
contoh mama buat ialah...guna cop/stamp pad .

Bila Dhiya siap wat kerja, papa akan cop kerja dia
selalunya cop kat tulisan yg cantik..atau kerja yg betul



Memang nampak hasilnya tau..
Dhiya semakin semangat nak ssiapkan kerja sebelum papa balik kerja.
Kekadang tu sampai 2,3 page dia nak siapkan 
sebab nak suh papa dia cop banyak2.

Mama pun teruja,,,pasnih mama nak beli sticker plak..
nak tampal sticker yg bling2, karakter2 kartun yg dia minat 
bila dia siap tulis dgn cantik.


Oh ye..tahun lepas Dhiya dah start menulis.
Tapi tahun lepas tuh, masa umur 2 thun...mama just bagi Dhiya pengenalan ajer
buat dengan happy2..kalau salah pun xder ler nak marah sangat.

nak tengok hasil kerja tahun lepas????



Hahahaha...kekadang datang angin rajin cantik ler..
Datang angin kus2..alamatnya lintang pukang..
haha

Alhamdulillah, banyak improvement Dhiya dalam 10bulan nih.
Skang ni Dhiya dah pandai tulis, so mama nak fokus 
tang mengeja n membaca plak.
Setakat ni Dhiya hanya pandai eja yg sama sukukata 
macam MA MA, PAPA, PIPI, GI GI...

So mama kena bekerja keras jugak ni..

Tunggu sambungan entry ini ek!!!!!!  :)





Nota kaki:
Semoga Dhiya jadi anak yg pandai dan rajin....dalam masa yg sama, 
enjoylah masa kanak2 mu. mama n papa akan buat yg terbaik
 utk masa depan kamu, insyallah selagi termampu

16 ulasan:

MRS. K berkata...

idea bernas buat stamp tuh.. kasi semangat skit anak nak belajar.. hiks..

ni jeles dengan eily ni. boleh ajar sendiri anak belajar kat umah... keep up the gud work bebeh!

Lelord berkata...

good job dhiya...najlaa bab menulis ni xmo sgt..

mengaler dan enconteng bg la kat dia. huhuhu bab cop tu pun abis dh inknya..najlaa wat main. skang ni kalau ape hasil kerja najlaa mama bg star jek.

skang tgh giler ngan watercolor... kena carikan apron tuk najlaa jawabnya pasni

wan nurul hezrina abd halim berkata...

good gurl..mcm nielah anak mama=)belajar sampai ke negara china..wahhh templete dah baru.pinky lagi..cun cun

nabilah_2908 berkata...

bagusnya Dhiya ada minat belajar..

kalau betul2 ni...sebelum dia start sekolah..Dhiya dah boleh membaca.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
KEBAYA BIRU

Pn. Zana berkata...

wah ..

good job for dhiya. ni jeles ngan eily ni. hehe.

ade ek stamp cm tuh ..hehe. x tau la pulak ..

ibuayahdamia berkata...

bagusnya dhiya...cam ni lah baru betul..anak kebanggaan papa ngan mama...moga dhiya terus berusaha dari sehari ke sehari yer..insyallah..nanti b4 masuk tadika dah pandai..

betullah eily budak2 ni kena ader reward kan...kalau kat sekolah aleesya dia cop2 bintang kat tangan.kalau kat rumah.,..kak ayu bagi star jer..hehe..lukis ngan tangan jer pun star tu...

pasal stiker tu betul..sebab kak ayu ader buku2 yg tepek stiker ni..kalau aleesya good, dapatlah satu stiker hehe

chekna @ mama ziyad berkata...

rajinnya dia.. my ziyad ni bab menulis2 ni dia malas skit.. asyik2 mama je yg kena tulis/lukis kat dia.. walhal huruf2 semua dia dah kenal..

Fafau De Craft ( Zana ) berkata...

wahh..pandainyee...chayokk diya...rajin2 laa menulis..

MrS. F!zA berkata...

bgusnya..ank cikgu mesti didikan kna bagus kan..pstu byk pengalaman cra nk ajar budak ni..

bgus idea eily buat stamp tu..lg berkobar2 la dhyia nk dpt reward..hehe

BIONIC WOMEN berkata...

Mrs.k:
Budak2 kan suka menda alah2 gini..
makin xcited jadinya..
Tu lah Kay, bila tingat anak, mmg langsung nyesal x kerja tu x timbul..

lelord:
Dhiya memula kurang minat jugak..tapi hari2 suh tulis. Skit pun xper..1,2 huruf pun xper..janji dia buat hari2..pastuh minat tu datang dari dirinya sendiri.

WNH:
Tu lah...semoga Dhiya rerajin belajar..
cun ek umah kita??? tq..

BIONIC WOMEN berkata...

Nabilah:
mintak2 boleh membaca sblum sekolah..
hehe..

Pn.Zana:
banyak ler jual, Zana. Dalam RM2-RM5 tengok pada pattern ler...

ibuayahdamia:
memula tu wt star ngan tangan jugak, tapi mcm x menarik jer..huhu..tu yg beli cop tuh..
ada cartun budak2 suka skit.
Dhiya nak jadi cam aleesya, pandai..
Aleesya dah bleh eja, Dhiya x braper pandai ag..huhu

mama ziyad:
setiap budak tu lain minat dan kebolehan...asalkan kita tau kat mana kekuatan anak2 kita, x perlu paksa...kalau paksa nnti mereka ilg minat lak.

fafau d craft:
tq2

Mrs.Fiza:
x semestinya jugak Fiza...
Semuanya atas jati diri anak tu sendri..kana asuh dgn betul, kena kenal pasti minat dan kebolehan mereka...baru leh pupuk..
Nnti Darwisy pun mesti pandai...

Monahiryanti berkata...

uihh, congrats to dhyia.. mmg salute giler laa kat anak ko.. baru 2 tahun dah pandai seh menulis..

Nia berkata...

eh,..tak masuk 3 tahun pun lagi! pandainya Dhiya. syukur kan.

Baby&Me Shopping Style Contest

mamalieyna berkata...

pandainye..dan idea pun bernas la..tu salah 1 cara menaikkan semangat anak kan...belum 3 tahun dh bijaklah!

arif bulan mac ni masuk 2 tahun dah, tp bila bg menulis, bulat2 tak reti lg, contengan je pandai..hermm..kena belikan buku yg sesuailah! nnti jd rajin can dhiya! ^_^

Lelord berkata...

thanks eily lela pun nak carik buku abc tu, slama ni buat titik sndri jek maybe dia x minat cenggitu

aimaniman berkata...

betul tu... anak mudah suka kalau dipuji, macam tu juga kalu kat sekolah, cigu2 sanggup berbelanja nak tempah cop yg ada kata pujian berbunga2 utk dicop dalam buku .. malah akak buat di sekolah menengah, so apatah lagi bagi anak2 yg baru umur 2-3 tahun, tentu lagi suka ngan cop carm nieh...