Jumaat, 7 Januari 2011

UDANG OH UDANG

Ingat lagi ngan entry SENYUM SUMBING PAGI yg mama pos pagi tadi???
Hah..korang tersenyum sumbing x baca entry tuh????
Ke ada yg nak pecah kapla pikir?

Ekceli ceritanya berlaku kelmarin. Di Mydin Mall, Subang Jaya.
Nak cari stock lauk..slalu kalau ayam ngan udang beli kat Mydin or Tesco
Tapi kalau ikan x lalu nak beli kat supermarket, kena bl kat pasar pagi kat depan umah ni.

Memula tu, mama duk syok amik udang tu, sambil Dhiya tolong pegang plastik.
oh, itu budak kan, skang sudah pandai membeli belah. 
Kalau beli barang semua dia yg nak amik, nak timbang dan sebagainya. Sebab udang tu hanyir
dia tolong pegang plastik dan timbang ajer.

Tengah syok mama letak dalam plastik, papa cakap kat mama

"Dinda, jangan ler amik banyak sangat, saya x mampu nak bayar"

Mama kerut kening jer...aphal plak papa ni...

"banyak ker saya amik ni, kanda. Asenya skali lauk pun x cukup nih"

papa balas:

"agak2 ler...10 ekor pun saya x terbayar kot."

Hah??/!!!! Mama semakin pelik..Naper plak ngan papa nih..
Skali papa muncungkan mulutnya kat poster ni sambil senyum kambing kat mama


Memula mama x pasan ag tau...siap tanya papa, naper???

"beselah harga ni, kat kedai kat umah kita pun RM16 jugak sekilo"..ceh..mama dgn lagaknya menjawab

"Murah banyak ler tuh, yg ni RM16 sekor yg tu sekilo"...kata papa

wakakakakkaah...terburai gelak mama kat Mydin tuh. Seb baik xder yg pengsan dgr mama gelak.


Nak tau udangnya besar maner???


size biasa jer..xder ler sebesor udang galah tu.
udang galah pun baru RM30 sekilo..haha

Ntah ape-ape

Then masa nak bayar kan...........
We oll kira punyer kira barang yg ada dalam trolley....terlebih nilai dari budget kami dalam RM30
Papa pun sound

"Ni sebab beli udang tu ler jadi mahal sampai over budget nih. Gi buang semula 2 ekor"....hahahha. 

Memang selalu over budget, kalau g soping. kekadang dah tekad ni, xnak lebih RM???..
tapi sampai time nak bayar, mesti over punyer..haha
Kena lah menambah2..kan?..so kelmarin tu, kena bayar xtra RM30 sebab udang mahal itu..
(huahuahua...alasan semata2, sian ko udang)



****kekadang kesilapan teknikal kecik boleh membawa perbezaan yg cukup besar tau..



Nota kaki:
Tingat udang galah kat kampung, kalau musim mesti abah dah col nih..sape x kenal Rompin..syurga udang galah.

6 ulasan:

nurulazham berkata...

hehee..kalau netul rm15.99sekor, terduduk hubby eily nak bayo..

**memang bahasakan kanda-dinda ye eily? romantiknye..!

Harman berkata...

very nice blog..
Please visit my blog..

Lyrics Mantra
Ghost Matter
Download Free Music
Music Bol

Hidayah berkata...

ehehheheh tak makan udang le jawabnye lau rega rm16 sekor

mama rifQy berkata...

wowwwwwwwww..romatiknyeeee eily inii!!!

e.l.i.z.@ berkata...

sweet nyo panggil kanda dinda ♥♥♥

hihihih sekor 16hengget mmg tak mampu la nk byr kalu amik sampai 10ekor ke kan ekkekek

BIONIC WOMEN berkata...

Nurul:
sekilo ler nurul, bkn sekor..
salah tulis tuh..
romantik ker??? xder nyer, nurul.
kalau nak cpt tuh dah jd de jer..seb bek x jadi kude..haha

harman:
:) tq

HIdayah:
hahaha...seb bek x jadi lurus bendul g tanya kat org timbang tu betoi ker sekor..haha

mamarifqy:
romantik ker??lompatik kot..haha
dah terbiasa jd x rase paper pun.

eliza:
Bese je kak oiii..
kekadang jadi..ende jer..
kekadang jd de jer..haha

tulah pasal...salah tulis pun leh kompius tau