Jumaat, 21 Januari 2011

LUCU SUNGGUH KOMEN ITU..

Dalam entry Donut pagi tadi, ada 1 komen yg buat mama pecah perut ketawa.
Lucu amat asenya ngan bahasa itu, teringat kenangan2 lama.
Nak tau komen siapa?


Lucu gila perkataan mektok tu...dah lama x dengar.
Mak mertua mama selalu  sebut.
Lucu ler k.eli ni..tapi suka k.eli komen dalam bahasa Kelate,
terasa macam dah lama kenal.Terasa macam dekat n rapat sesangat.

Buat mama tersengih2 sorang bila mama teringat kat sorang kawan mama 
masa belajar kat MRSM Kuantan dulu. 
Dia memang selalu panggil mama ngan panggilan mektok nih.
Kawan mama tu org Kelantan, biarpun tau mama ni bukan org Kelantan, tp tetap 
menggunakan bahsa Kelantan pior punyer bila kecek ngan mama...
Memula tu puas nak paham, tapi alah bisa tegal biasa kan....
Skang ni mama dah hebat ler kecek kelate...Memang x terbelit skit pun lidah ni hah..

Time kasih buat mu MEK AS..kalu buke mu hok dok ngajar aku kecek Kelate, 
maunya aku duk tergeliat ag lidah loni.

Banyak cerita kelakar berlaku disebabkan pertembungan bahasa ni, antara yg mama ingat...

Ada skali tu, bulan pose, kami pun duk cerita ler juadah2 best kat pasar ramadhan 
Cerita tentang juadah berbuka ler ni kiranya. Ntah camner terkeluar ler ayat ni dari Mek As.
"Weiii, sohor kuih go tu, time bule poso" (lebey kurang gitu ler ayatnya)

Yg mama ni plak dgn confiden gi jawab
"Mek As, ore duk citer juadah berbuka, dia sibuk nak sahur"

Hahahaha..lucu x? Perkataan SOHOR itu telah disalah tafsir
Pastuh ad 1 ag yg mama ingat

Ada skali tu, Mek As tengah kemas bilik, then banyak menda bersepah2. 
Pstu mama gi tanya"As, mu nak buang ker semua nih"

As jawab"Tahok ler Charlie oiii, pastu nak wat gapo ag?"
(As panggil mama Charlie, masa sek2 dulu)..
Nak tau x mama mati2 ingat dia nak simpan barang2 x guna tu...
sebab kat bahasa org Pahang TARUH maksunya simpan..
siap gelak kat Mek As ag..ingatkan dia yg salah sebut.

"Taruh ler As, bukan Tahuk"..mama pun ketawa ler..
maner tau kena ketawa balik semula.

"Charlie, tahuk atau tohok tu, buang ler dalam bahasa Kelate"
Giliran mama kena gelak.

Lucu ler kalau tingat semua tuh. Tu baru skit, banyak ag tau, pertembungan bahasa berlaku. Sampai mama pernah kata kat Mek As ni,
 "Aku xnak ler kawin ngan orang Kelantan, x paham aku nnti laki aku cakap aper"
dan bila tau akhirnya mama kawin org Kelate..
Mek As antara org paling besooorr ketawa..Mencikkkkkk tauuuu.
Well, takdir tuhan, As kawin ngan org Pahang..
gewe dia time sekolah dulu..Sweet sangat.

Buat Mek As;
Timo kasih deh, ngajar aku kecek kelate, berguno ghuponya time tuo..hah.
Loni aku hebat sengoti doh kecek Kelate, kalu mu tinggal aku alik Sie pun aku buleh hidup bokali.
Wakakakah...Indu ko mu, As. Kalu mu kelik Mesia, mu mai ler jupo nge aku deh..
Mu saen aku dunio akhirat"

As & Miza..
Sweet frenzs of mine..
Skang ni kat Doha



Nota kaki:
k.Eli..Mek teh berek pernah dengar????hahaha

21 ulasan:

MRS. K berkata...

eh, orang kampong i pon cakap tahok jugak.. tok nenek dulu asal orang patani.. dekat ngan siam la kan? lebih kurang cam kelantan jugak bahasa die.. huhuhu...

Citarasa Rinduan berkata...

salam..
sekarang nie..ayu dah makin ramai geng berbahasa daerah lain..
kalau lama2 macam nie ke kelantan..dah senang dah....hehehehehhe

Cute MuM berkata...

dulu belajar kat kypm kota bharu.. tak paham langsung apa diorang cakap..
Ayat pertama cute mum tak paham..
"TUBEK" .. fasi kata siapa tak pakai stokin tubek.. kitorng nie terpinga2.. rupanya suh kedepan.. nak gelak tak boleh.. balik dorm terus gelak terbahak2.. berapa minggu lah baru paham diorang cakap..

MrS. F!zA berkata...

wakakaka kedah ngn kelate lbih krh jah..cuma ejaan lain sikit..kalo kedah tauk=buang.. sama jela kelatan bunyi lain sikit tahuk..ekekeke

sebut psl klntan ni dlu kta tk suka giler dgr mamat klntan kecek..sekali ko kahwin ngn org klntn.tp nsib naman tk ckp klntn lgsg.wakaka last dia fasih kedah..yipppeee!! =D

aS_c0mei berkata...

muaaaahhahahhaa...mu igt lg weiii!!haduiyaiiiii...lucu nyo laahh!meme zame skoloh dulu aku brehi la kecek kelate.sbb geng kelate ramai kat mrsm ktn tu.muahahahahaa..

gano aku nak brenti suko nih?tolommmmm!!!akakakakakkakakakka...

meme dulu brehi sebut MEKTOK pon.tp bunyi buke mek TOK...tp mek..TOQ gitewwww....bhgn TOQ tu kena ngidung!hahahhahaahahhaha...

terima kasih byk la wat entry ni.meme aku tokleh nok brenti suko.teringat sungguh la kisah2 dulu.make megi...fly...pastu dok gossip nga ustaz dollah.byk la kenangan.sapa byk hok aku tok igt!muahahahhahhahahahaha....

masa jupo mu kat fb dulu,HAPPY giler!!sbb meme dah lost contact bertahun2 kan.Alhamdulillah,fb ni pengerat.kekekek....

insyaAllah,aku balik raya poso ni.mu wat open house k?kita leh jupo & borak & gosip sapa selokkkkk!muahahhahahhahahaha.aku pon rindu ke munggggg!!!sobbbsss

lo ni,tah2 mu lg terer kecek kelate dr aku.sbb aku nga miza kecek luaiiii!!muahahahhahaa...

takpo la,jodoh ngan ore kelatam.best apo...bleh mu make makanan sedap2 & blaja masak mcm2 masakan kelate.akakakakaaka...

eeeiii....lucu laaaa.aku dok suko sore nihhhh!!!muahahahhaa...meme bahasa kelate ni pelik mu tau.miza tu pon sokmo je salah sebut.

baju gumbe tu mu tau kan baju melayu?miza sebut baju kumbe.muahahhaha..dia igt baju KUMBANG ke???akakakakak....

masa aku blaja,aku blaja kat teganu,ada saing aku oyak la ko saing aku sore lg ni..."mu saboh pakai gini"...saing aku sore lg tu jawab la..."eh,ni bukan dari SABAH"

muahahhahahahhahahahhaa...bengong laaaaaaa.....saboh dalam bhs teganu tu maksud dia sesuai.haduiiii...lawokkkkkkkkkkk la okeyyyyyy!!tolommmmmm!!

ok...aku nak berehat sbb suko byk sgt.lapar perut aku nih.hahahha...panje aku belebe nihhh...ahahahaaa

BIONIC WOMEN berkata...

As,,,
Kalu mu suko selok baca entry aku, aku duk line air mato wehh..sedey ler tingat ko mu.
Demo berehi benar panggil aku mektoq(sedikit sengau disitu)..haha
Loni toktuo aku lok ju panggil mektoq ko aku..
mu ingat kito fly pagar gi TC kengkonon nak sahur kat TC pastu kita kantoi..muakakakh..make megi rendam buat potluck. gi pepah buoh pauh bkake blok asrama pahtu wat colek..hehe. Tengok waye male rabu..
banyak giloss kenange nge mu.
Pstuh mu ingat dop bahasa guno s..
sedapss, maksudnya x sedap, nagntuks maksudnya x ngantuk, mu la ju ngajar. bergosip ngan ustaz lah paling best wehh, bawah pondok blake dewan make.wakakah..
weiii..indu kakloh ko mu

ibuayahdamia berkata...

wahh..panjang giler komen as tu kan..

hahah mektok, pernah2 dengar...dulu2 masa ayyunie nakal, panggil dia mektok gak...pastu rasa tak baik pulak panggil nama tu...so panggil baby/ adik/ ayyunie jer lah..

kak ayu ngan abang khai walaupun sama kelate, tapi jarang2 gak cakap kelate kat rumah..sebab anak2 tak faham + bibik pun tak faham...suasana keje semuanya staff org johor..

tapi kadang2 ader gak terkeluar..hehe

aS_c0mei berkata...

alaaaa...ok,kali ni aku nok tiok plok sbb mu oyak mu line air mata pasal entry ni.aaaa...jange la gitu.kenangan kita takkan pudar!wahhh....bermadah gitewww...

bakpo la mu ingat byk kenangan tu dr aku nih?ya Allahhhh...ingatan aku punoh doh kot.hahahah....

aku igt tengok wayang ari rabu tu.sbb nok muroh skit,kena la tgk hari rabu.hahahah....pakai baju skoloh pon leh dpt harga muroh skit.eeiii,bab fly tu aku tokleh lupo laa...meme brehi la fly!muahahahhaa.....

bab megi tu pon lucu gok!!aku rasa tu masa kita prekso SPM kan??dok gila sgt make megi.konon nak studi la,pahtu malas g dining hall.muahaha....

ehhh,hari last fly tu hok mano eh?hok kita kelik pukul 6am tu ke?muahahhaa...mu ada skali ke dok masa linda & limbong kena igap lepas fly tu??gilo laa...lepas tu,kita blako pakat lari lintang pukang!!hahahahhahahahahaha....

tp siang tu,kena g surau blako.aku tok g sbb aku nok tdo!ustaz maroh.aku kena panggil sbb aku bestfren ngan linda,tp tadok dalam surau tu.miza je ada.miza je la kena maroh.muahahhaa...aku duk syokkk tdo dale bilik..aakakakaka..

mu igt ke iylia?dia kan kapel ngan ermi.ada skali tu,lari ke cikgu sbb cikgu tunggu kat pintu masuk fly,iylia jatuh debokkkk!abih selut kat baju dio.muahahhahaha...sie ko pok yaaaa....

aduiihhh....byk la kenangan.klu tulis ni,tok abih...ekekkeke

ibuayahdamia,panje kan komen...bleh wat entry.hahaaa

BIONIC WOMEN berkata...

mrs.k:
org alik utara sebut tohok jugak ek? yelah kitakan serumpun..kuikuikui

citarasa rinduan:
huhuhu..kena belajar jugak ler bahasa luar..kot2 ler kena merantau kan?

Mrs.Fiza:
cikgu ni pun jarang2 kecek kelate, tapi sejak mak mertua duk skali ni, kena ler kecek kelate

cute mum:
hehe..lucu jugak kenangan cutemum..

ibuayahdamia:
eily pun jarang2 kecek kelate tapi bila mak mertua duk skali kena ler lembutkan lidah, xkan nak suh org tua kecek luar, maunya tergeliat lidah MIL tuh..hehe

BIONIC WOMEN berkata...

As:
Masa fly tu aku ada skali, tapi aku xder couple, aku tubik ngan Aida Azura...aku ikut etek sebab puok2 mu blako tubik fly, puah la aku nge aida. Maklum ler aku ngan Aida puok jiwa lara, puok demo puok bahagia.haha
Pas ilya kena gertak ngan guard tu aku ngan aida lari sampai tmn gelora.haha..lucu, tghari tu pulok baru masok, marah ustaz ko aku, sbb xdok gi surau. Tapi aku nge AA x kena sangat la, sbb xtubik couple. itulah kenangan terakhir deh? pah pete tu aku kelik doh.haha..
lucu ler mek As, doh ler time tu aku baru jer pas operate apendix.
Aida hok ju tolok kusi roda aku masa spm.

e.l.i.z.@ berkata...

hahahhahaha ni k.eli nok sukko nih..mektok berek ado la..mek teh x ajin pulok dgr hahahha adoiiii lucu la tobak eh

ho tu dio, mek as komen supo wat entri hahahah

eh jap jap, doh benar eily ore mano? suko ati k.eli jah assume eily ore kelate..mujo pehe ;P

haaa sor lagi, eily ex-mrsm kuantan???? astagaaa..k.eli pun mrsm kuantan jugok semek weeeiii
1997-1998..kaba² eily junior k.eli..kito 2 bezo setahun jah dih..haa jolo doh laaaa

BIONIC WOMEN berkata...

eliza:
huk aloh, kecik jah dunio kak oiii..
ore MRSM kuantan batch 98-99..
k.eli 1 batch ngan Laura Mazlin, Fiona, Satria Hidayat tu eh??
Homeroom gapo eh?? eily homeroom sama nge Asyraff, Homeroom N..
Asyraf nikoh nge saen sekelas eily, nik Darwina.
Alolah kak oiii..ni buat ore nak gi jupo ni..patut ler masa ore jenguk blog k.eli, ore sero penoh kelih muko k.eli..

opsss..eli ore Pahe..pekan

e.l.i.z.@ berkata...

hahaha meme kecik sgguh la dunia ni..tu la,keli pun sero mcm ajin tgk muko eily.namo penuh gapo? Kelas mano dulu?
Keli homeroom f,sbb keli kelas 5B1 hehe..ho la,keli 1 batch la nge laura,toya,fiona..mst eily dey nge 2ore putih tu.namo tom n jerry eh silap haha xigt doh namo gapo :P
As tu sekelas nge eily la ek
Namo penuh dio gapo?
Lucu la baca kenangan uols.siap fly nah *keli pun :P

BIONIC WOMEN berkata...

eliza:
k.eli org ada add k.eli kat facebook. k.eli approved deh.
ore ngan mek as kelas lain2, mek as C2 kalau x silap, ore D2...
Nama penuh Norhasmaliza..dulu masa duk mrsm eily pakai spek ler k.eli.
ramai puok2 ni tok ce..

aS_c0mei berkata...

ehh..mu nga aida ek.aku tok igt weh.haduiiii..teruk doh ingatan aku!hahhaha...selokkk.....

mu operate tu aku mcm ingat2 lupa.hmmm,meme kena jupo mu live nih,baru aku bleh recall segala mak nenek kenangan kita.hahahhaha...

mu tahu dok yg kamal hadi dah arwah?arwah kan ada kejap kapel ngan aida.ekkekeke...yg dia bg aida patung doraemon kecikkkk je.cute sungguhhhh....muahaha...

k.eli mrsm kuantan ekkk.hmm,kena buko blog kak eli nih.geng skali nga kak juwwa ke dok?ekekke...nak tgk muka jap.nak tgk ce ke dok.tp mektok berek tu sokmo gok ore guno.muahahha...tulis BEREK tp sebut lagu lain...ore kelate jah reti sebut tuuuu...ekekkeke...

dulu ore kelas A1...bukan kelas C2.charlie,kelas A1 kan port dating dulu.muahahhahahaha....

BIONIC WOMEN berkata...

mek as;
Kamal Hadi tu 1 U ngan aku..ada cerita sebalik kematiannya itu yg buat aku sedih sampai arini.huhu..
Ari sabtu dia xcident, ari rabu sebelum tu aku jupo dio kat pasar malam Uitm, dia mintak aku belanjo nasi ayam..tapi aku x bawak pitih sesen habuk time tu, aku baru abis kelas..aku oyak minggu depe la, aku blanjo dio. Pah ari jumaat dia nak kelik Pekan, dia ada tanya aku nak tupe nge dio dop? dia pakai kete masa tuh..aku oyak aku xsey kelik minggu tu. banyak kali gak dia tanya aku nak tupe dop..meme aku xsey kelik sebab ada assignment..
pastuh male ahad tu aku tgok tv kat hostel, tiok aku..
kalulah aku ikut dio, nge aku skali ler arwah..aku terkile x buleh belanjo dio...sedey aku..aku supo x cayo, aku gi call enset dia. bila ada ore jawab aku syok sendiri, uponya saen dia ju jwb. Dia tertinggal hp masa ari dia xciden.
itulah kisahnya..huhuhu..
eh, aku silap ler..hahaha..x ingat mu amik Acc,

e.l.i.z.@ berkata...

mc as: hom la, sekali nge kak juwwa heheh..tp maso kt maktab dulu, ore tak panggil ELI..ado namo lg glamer hihihi ELL (L), hihii kalu sapo hop loni panggil L tu, meme k.eli buleh tahu la dio tu sek mrsm kuantan hihi

ooo kelas A1, budok acc la ni..kalu gitu mesti kenal senior kelas A1, feruz, toya, (alamak igt namo 2 ore tu jah, meta ko hensem :P)

eily: sedih la pulok baco kisah eily nge arwoh tu huhuuh terkilan nasi aye ;(
k.eli approve doh tu ;)

aS_c0mei berkata...

pasal arwah kamal hadi tu,bukan mu je terkilan...laki aku ni,miza...antara ore last jupo arwah male sebelum eksiden tu.miza terjupa arwah kat kuantan tu la,masa tu arwah tu tengah tunggu saing dia.lewat doh la masa tu,dlm kul 12am gitu kot.miza ajak la join miza & kawan2 dia,tp arwah tokse,dia nak tunggu saing dia gok.miza pon blah la nga saing2 dia...kelik dungun.(masa tu uitm dungun).

esoknya,miza jupo la aku(aku pon uitm dungun gok),ketar-ketar miza nih.aku toktau gapo2 lg masa tu.pahtu miza tunjuk la keratan akhbar pasal arwah.sampai harini ada lg keratan akhbar tu kat m'sia.sedih gilo miza masa tu.tergamam dia.sebab dia antara ore last jupo arwah.dia nyesal la sbb tak paksa arwah ikut dia.tp tu la,semua tu ketentuan Allah.sedih sgt2....klu sebut pasal arwah,meme miza ingat sgt la kenangan tu sapa hari ni....

kak eliiii or ell(L),ore cey kak eli doh.terbayang2 ore napok kak eli kat mrsm ktn tu.hehehhe.sebab comel2 & putih.ore igt toya tu,maklom la toya glemer.hahaha.klu feruz,tok cey plok.ore nak add etek la kak eli kat fb.akkakakaka.....

aS_c0mei berkata...

chop nak tamboh...arwah tu eksiden dalam kul 2am lebih gitu...miza jupo kul 12am lebih...meme dah ajal...:(

e.l.i.z.@ berkata...

hahahha cey toya jah dih..feruz tu kalu awok tgk smula mesti cey jgk sbb muko dio po tokseh gitu..tinggi n kurus

ho k.eli add doh tu..marin dpt msg awok jah suh approve,bilo cek, xdop pun add hahahah dey tgh ngoya nih

wan nurul hezrina abd halim berkata...

tulah tak dok masalah kalau nikoh denge ore klate...