Khamis, 28 April 2011

ALKISAH SUSU PEKAT MANIS

Sekrang semua barang naik harga kan?
Melambung2 plak tu naiknya, bukan skit2..hadoiii.
Nak botak dah kandaku yg sedia ada berambut ala askar itu.

Ni nak cerita (cer..cite..cer citer) wah semakin glamer frasa itu
Gi beli groceries utk bulan ini...over the budget derrr..
memang ler kami ni beruntung, dekat jer ngan Mydin, giant, carrefour.
Kalau setakat Giant ngan Mydin tu, kereta pun x sempat panas.
Tapi semurah2 Mydin tu pun dah mahal skang tau...

Alkisah, susu pekat manis ni..hah.
We oll guna brand teapot teko..teapot teko..
Dulu kan...kat Mydin tu regenya RM1.95 setin..pastuh naik ler ker RM2.09
Bulan lepas beli RM2.45 setin..

u oll nak tau x...bebrapa hari lepas nak gi beli,  harganya berapa setin????
RM2.75..mahalnya lah ek. tapi still lagi murah dari kedai runcit RM3.00
(x terkawal langsung kenaikan harga barang skang)
Rasa macam mahal sangat kami pun x jadi beli..so meneruskan misi
cuba mencari pengganti..susu yg murah
(aiiissshh, x gemar betul menukar2 brand ni)

Try Survey F&N plak..harga terkini tengok ialah RM3.09.
Murah lagi tu, sebab kat kedai runcit dekat rumah RM3.50
Seb bek ler kegunaan susu di rumah ni, hanya utk buat air papa.
Mama memang x minum sangat..susu segar jer mama balun

So utk mengurangkan kos perbelanjaan..
kami bertukar2 ke susu marigold Kopi & teh tarik
Sebab murah..harganya RM2.39.
(Sebenarnya x suka tukar2 brand ni, tapi jimat punya pasal)


Tin yg kedua tu yg kami beli

Tapi nak tau aper jadi????
Kelmarin papa kata dia sakit perut cerry berry..
ngatkan salah makan kan? tp mama xder plak sakit.
Then semalam pun dia ngadu dia sakit perut lagi ...so mama rasa
susu pekat manis yg ni x berapa sesuai kot...buat papa sakit perut
Yelah, papa jer yg minum nescafe susu....

Kesian pulak rasanya...nak jimat punyer cerita...seb bek ler beli setin jer dulu.



Nota kaki:
Harap2 ujung minggu ni kat TESCO susu teapot murah. 
TESCO kan selalu sale weekend.

12 ulasan:

aeda berkata...

ala ciannya...
nak kena tukar brand la tu..hehe

-Nureen- berkata...

mmg arga brg skrg ni sesuka hati jek naik bila myk naik tp bila myk turun arga brg x jgk turun..

nureen mmg beli yg F&N tue tp x pernah lak servay arga dia sbb jarang sgt2 beli sebln pon x abes 1 tin.. bancuh bandung jekk bila asben nk minum tue pon jarang2..

x mau galakkan sgt kan sbb family in law 2 2 ada kencing manis..

♥MiZz-siHa♥ berkata...

kat tesco F&N murah skit...rm2.50 rase nye...
tp,bln nie siha beli gold coin...rm2.39..hehe..
same la..cari yg murah..tp nasib baik hsbnd siha xkisah brand ape pon...hehe
siha pon kurang minum susu nie..

amirah berkata...

ye ke eily...laaa mahalnya!serius mencekik oi.mmng ambik kesempatan la ni namanya.

ct N honey berkata...

ct mmg tak tukar2 jenama susu dari dulu iaitu susu F&N.nak juga tukar sbb harganya mahal sikit,tapi suami tak nak,dia lebih suka susu tu,kalau ct bising2 dia cakap dia yang minum dan dia yang cari duit.habis cam ne...

munna berkata...

ALAHAI KESIANNYA...KLU KUALITI SAMA TAPI HARGA MURAH MMG ELOK AMBIL YG MURAH JE... TAPI KLU TAK SESUAI DGN BADAN TERPAKSALAH GUNA JE YG LAMA TU....

Pn. Zana berkata...

mmg dh mahal la skrg kan? g kedai hari tu.rm2.90 xsilap yg f&n tuh

AngahSayang2314 berkata...

ala makin lama makin naik yerrrrr

mummysyafie berkata...

alamak, tak perasan plak harga susu naik. tapi nor mmg selalu amik F&N je.

Nadiah Sidek berkata...

mak aih..mahalnya..! kalau kat rmh mak ayah saya dulu, saya la tukang perabis susu pekat sbb suka buat air milo/nescafe. dulu brp je harganya..skrg dah RM 3?? uhuhu..

Mama Hanim berkata...

mahalnya tu eily.. blom tgk lg yg terkini..

opss komen dri kota bharu ni..hehe..

dyea irdina berkata...

dyea lg la...susu cap tesco jew...hehheh tu pun susu pekat hanya unt buat kuih je..tp mmg sekarang ni harga barng tak terkawal naiknya..menteri bukan nak tulun kawal tp cuma suh kita berjimat..jgn mkn tepung jgn mkn susu kurangkan gula...dorng ni mkn gaji buta per...setakat nasihat camtu kita2 ni pun leh jd menteri kan?