Ahad, 17 April 2011

MAGHI KECEK KLATE - ADA BRANNNN????

Memulanya mama bw ke blog kak sarah Najwan, tertarik ngan tajuk 
Pastu aper ag klik2 ler..link blog SEKADAR BERKONGSI yg kak sarah beri
Nak try weh, skill kecek klate mama...
Dah 4 thun tu, jadi menantu ore klate nih.

Nnti nak suh cikgu check betul ke idok..hehe



SELAMAT MENEKA MANA YANG BETUL.....


1.Daba baju gumbey soyok ghabok...

A. Kolar baju Melayu koyak rabak
B. Butang baju Melayu patah 2
C. Si baju hijau sedang bertugas
D. Baju bundle 2 helai 5 ringgit
Jawapan mama: A

2.Mamoh woh topoh bowoh ghetok...

A. Memakai terompah yang retak
B. Makan buah bawah almari
C. Kunyah epal bawah jambatan
D. Kunyah jambatan sehingga retak
Jawapan mama: C

3.Buh pelepong nga khropeh aye dale lonjok...

A. Simpan tea Boh dan ayam dalam pelampong
B. Simpan hati dgn isi ayam dalam mangkuk
C. Ayam den lapeh
D. Isi paru-paru dgn tulang ayam dalam mangkuk tingkat
Jawapan mana: D

4.Skeleng belana daley celeng...

A. Duit banyak dalam dompet
B. Syiling berlambak dalam tabung
C. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja
D. Wang melimpah atas siling
Jawapan mama: B

5.Cha sumbak,air beladong pah katah jemoghey...

A. Longkang tersumbat,air melimpah sampai anjung rumah
B. Sami order tauhu sumbat & jus buah
C. Parit tersekat,air melimpah ke dalam rumah
D. Rumah kos rendah hadapi catuan air
Jawapan mama: A

6.Teykedaghoh sekuk liuk atah balasoh...

A. Curi wang dalam tabung surau
B. Makan biskut lemau di surau
C. Biskut Tiger punca darah tinggi
D. Santap biskut kering di masjid
Jawapan mama: B

7.Gatih teksi deghah gak,loghak ni...

A. Pandu teksi laju sikit,ade hal ni
B. Kayuh basikal kejar teksi
C. Kayuh beca laju sikit,nak cepat ni
D. Teksi beroperasi tanpa meter
Jawapan mama: C

8.Duk cokoh bley-bley behey beledo...

A. Lepak-lepak sambil makan puding
B. Duduk sambil makan agar-agar
C. Tony Blair menari ballet
D. Bersembang bla-bla sambil dengar lagu balada

Jawapan mama: B


9.Selok doh ko nyeylo?

A. Jendela dah kunci belum?
B. Pengsan di jendela
C. Awas penyeluk saku
D. Tingkap dah tutup ke?
Jawapan mama: A


10.Koho do'oh goli kudo bola...

A. Goalkeeper mengambil sepakan gol
B. Kuda dari N.Sembilan yang geli bermain bola
C. Penjaga gol menggeletek kuda
D. Perlahan sgt penjaga gol tendang bola

Jawapan mama: D


Haha, sambil buat ni sambil perut mama ni nak pecah ketawa.
Papa pun duk sama ketawa.....tapi gigih nak buat nih..
Harap betul semua ler, x sabar nak tunggu tuan tanah check..wakakah
Ni ler hikmah jaga mak mertua kan??? semakin hebat kecek klate.
Kekadang cakap ngan mak sendri kat Pahang pun terkeluar dialek Klate.
Banyak perkataan dalam soalan tu, yg tokma selalu sebut...mama selalu dengar


Siyes tau, papa agak bangga dengan kebolehlenturan lidah mama berbahasa klate.
Sebab kakak ipar mama, dah lebih 10thun kawin masih x fasih berbahasa kelate.

Soalan no 7 ada kaitan ngan entry mama yg ni:


yg ni entry kecek klate jugok

ni pun entry kecek klate:





Nota kaki:
Tokma selalu sebut ni bila Dhiya baru pas mandi:
Alolo, jangok mepeh weh mekteh brek nih, boje melepok. 
(hahahha..sapo pahe???)

8 ulasan:

Sabihah berkata...

hoho...walaupun sy selalu jugak dengar org klate ckp..n ramai jugak kawan2 klate...tp still xpaham laa..hahah...terasa kelakar bile baca...but still, bahasa kita unik kan??^_^

eelobor berkata...

oooo...kellah demo. tahak "pi eh di" doh nih. buke kelah2 keda kopi. huhuhuh....akak ibu jari

sarah-najwan berkata...

hahhaha..kelah demo pehe test eelobor tu...tabik ambo..

akak pom 2/3 kali jugak cari jwpn masa buat test tu...tabik springg..

aS_c0mei berkata...

btol blako doh tu.hahahhahahha.selok la.aku pon lamo doh tok guno perkataan tu blako.nok plok nikoh nga ore luar.kekekkeke....

Pn. Zana berkata...

huhu. x paham weii. pekat sgt ni. maybe kalu org kelate sebut, faham kot :)

ibuayahdamia berkata...

banyak jugak bahasa kelate yg kak ayu kurang faham....huhuhu..sebab kak ayu dilahirkan dan dibesarkan kat n.sembilan...bila ayah dah tak der, baru ikut mak balik kelantan...tu pun sempat sekolah 4 tahun jer kat kelate...pastu sambung study duduk johor sampailah sekarang...nasib baik nikoh nge ore kelate..bolehlah kecek sikit2 tu...hehe

Diyana berkata...

surrender!sungguh2 tak paham..haha

Monahiryanti berkata...

erkk, tak paham laa elly..