Sabtu, 23 April 2011

BLUES SURIRUMAH

Sejak akhir2 ni, banyak kali gak merungut kat papa
kata asenya diri ini mau bekerja semula...
kenapa??? Ntah ler, bila Dhiya dah semakin besar
kebosanan mula menyelinap dalam kalbu ku ini..hehe

Tapi sebenarnya...mama suka jadi surirumah.
Pelikkan?? sekejap suka..sekejap boring.
Ntahler mama macam xder pendirian tetap tentang hal ni.
hahaha...jangan salahkan mama hokeh....dah lama x bekerja.
Indu weh, nak pegang duit sendiri, nak soping sakan makan..
tanpa perlu gesel2, kenyit2 mata, atau merengek2 kalau ada menda berkenan.

Tetiba letak gambar ni kan..
tapi ni ler series yg mama paling suka.
siap request ngan papa suh beli DVD full version

Tapi antara kelebihan surirumah yg org bekerja x dapat ialah

1. Boleh bangun tido lambat..
Hahahhaa...letak no.1 tu. tapi idok ler hari2 bangun lambat.
sebetulnya mama bangun awal tau.6 lebih dah bangun,
tapi pas papa gi kerja..debummmm semula atas katil.
Nikmatnya terasa, tambahan plak dapat anak yg memang spesis bangun lambat.
Slagi x pukul 11 or 12 dia x bangun. Tapi mama xder ler bangun selewat itu.
banyak ag kerja nak settle.

2. Boleh jaga anak dengan sejaganya..
X caya sila tanya ngan DYEA IRDINA...betul kan cik puan Dyea???
Umur Dhiya dah 3thun+++, baru skali batuk masa umur 2 thun setengah
http://violetgloves.blogspot.com/2010/10/batuk-selepas-2-tahun-setengah.html
Baru beberapa kali selsema x serius, demam pun boleh bilang ngan tangan.
Dah pandai membaca, menulis...cuma cakap ler pelat.
Memang 1 nikmat bila dapat tgk anak membesar dengan sihat dan cergas depan kita.
Then paling best dapat DIRECT BREASTFEED Dhiya utk 2 thun setengah..

3. Jaga makan pakai suami 
Paling heaven bila jadi seorang surirumah ialah dpt antar dan sambut suami balik kerja.
Sungguh rasa sangat indah, bila dapat bukakan pintu kat suami, sambut, cium tangan.
Nasi dah terhidang atas meja. Dengar suami bercerita tentang kerja dia haritu.
tambahan kan, bila tengok jam tu, lagi setengah jam laki nak balik,
time tu mulalah sibuk cari minyak wangi, cari lipstick, cari sikat
siap cium2 baju takut bau ikan goreng tadi..hahahaha..

4. Boleh asah skill memasak
Banyak masa utk godek2 segala apa yg ada kat dapur. Nak belek2 buku resepi.
Yg x pandai masak pun jadi pandai tau..dah memang kena masak pun kan.
Xkan jadi surirumah, laki kena makan kat luar jugak.hehe.

5. Cuti x payah apply
Sebagai seorang isteri kepada cikgu, yg memang banyak cuti tu kan???
cuti adalah penting yea...so kalau jadi surirumah ni x pyh ler pening2 nak apply cuti kalau time cuti sekolah tu tiba.
Pendek kata kalau sebulan cuti sekolah, sebulan ler balik kg ek..hehe.
Boleh kemana ajer tanpa pikir kerja...masyukkk sunggguhhhh...
Kalau kerja x dapat ler cuti sakan kan?kan?kan?

Banyak lagi tau kelebihan surirumah..
malas ler nak senarai sumer, kang org menyampah lak nak baca.

Tapi ada ler jugak time x bestnya kan...
Time x best mesti ler time nak membeli dengan sesuka hati tanpa segan silu.
tambahan apa yg kta nak beli tu, melebihi amaun elaun bulanan..hehehe.
Rasa segan nak mintak memintak ni (mama ler, org lain x tau)
Sanggup pendam, diamkan dalam diri dengan harapan suami memahami
(tapi dah ngko x bagitau, mana dia nak tau kan)..hehe

yg x best jugak bila nak menjawab segala pertanyaan orang, cemuhan orang
bukan semua orang paham kelebihan jadi surirumah ni tau.
yg ramai org nampak ialah surirumah ni, kuno dan x best..huhu

Cer baca..cer baca kata pakar berkenaan surirumah
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Bukansenangjadisurirumah/Article

entry dulu2 pasal surirumah..kalau nak baca ler
http://violetgloves.blogspot.com/2011/01/siapa-kata-senang-jadi-surirumah.html
http://violetgloves.blogspot.com/2010/05/antara-yg-berilmu-dan-cetek-ilmu.html







Nota kaki:
xtau kenapa membebel gini..xder motip sebenarnya..hahaha

15 ulasan:

kAmi dAn mEreKa berkata...

ni yg nak kawen cepat2,
nanti boleh bangun lambat2,
opss! hehe =)

Nad @ MamaZakwan berkata...

sama la kite, huhu....

KizZ berkata...

Tambah satu agi...leh tambah pendapatan sambil bersuri rumah dengan nuffnang...hihi...

Salam perkenalan dari Kiz..First time datang nih..

Cikyan bini MrRuffey berkata...

eh eh..sama lak situasi kita..tihehe

Lelord berkata...

heheheehe sama arr lela pun kadang2 rasa nak pegang duit balik...tp darling prefer soh dok umah jek. tapi benonya best dok umah yg no.4 tu sedang dipraktikkan

Diyana berkata...

eily ni sebijik mcm mak diyana..dr kecik smpile dah ade cucu2 ni kadang2 ada jg dgr mak diyana minta pada abah yg die nak gi kerje.tp klu mak diyana ngadu kat diyana,diyana cakap aje kat die..'ala mak..mak dok rumah pn,duit byk dr kiterang.siap anak2 boleh pinjam plak tu..'. itu yg skrg, abah diyana kasik green light tu kat die..buat bisnes jahit telekung tu..sronok bkn main haa.tp itupn,selepas berjuta2 kali la kot ,mak minta pd abah...baru dpt permission.hehe

kadang kan eily, ade certain suami tu ada reason kenapa dia tak kasik isteri bekerja. sang suami yakin dia boleh bagi cukup makan ,pakai dan tempat tinggal..dan juga tak nak anak2 nye duduk dgn pengasuh..

dyea irdina berkata...

yezzaaaaaaaaaaaaa 170% setuju ngan fakta2 diaatas....betul sebetul betulnya2...lg pun suriumah skrng dah leh layan tenet..fb n blog so dah tak de istilah busan seharian dan orng tak leh kata kita ni katak dlm umah tak tau perkembangan luo.....kita pun ada link pasal bahgianya jd suriumah ni...http://dyeairdina.blogspot.com/2010/12/kini-ku-milikmu.html...hehheheh

Monahiryanti berkata...

suri rumah ni kadang2 bosan.. tapi bila pikir balik ada kelebihan dan kekurangannya.. cuma terpulang kepada kita utk menentukan mana yang baik dan mana yg buruk..

Mama Hanim berkata...

antara sbb lama x dtg sini, keje bz gilers skang ni eily.. weekend plak masa rehat n bersama family. pepun jd suri rumah or keje, semoga yg terbaik utk keluarga kita kan..

MRS. K berkata...

huh.. suri rumah la dpt byk pahala.. hehe

amirah berkata...

best la jd surirumah..ala..nak berbelanja byk mana sgt pun dgn gaji ni eily..surirumah la best..seronoknyaaa

kayyana berkata...

eily, kalau la husband yana mampu sara hidup kami yana dah lama benti keje tau.. mmg lah bile kite keje kite dpt pegang duit sendiri tp sekarang ni yg pentingnya anak dan suami.. bile kite keje kite dok pk anak kt umah pengasuh... blek umah kene masak jugak buat suami... semua tu kene buat jgk even keje pun kan... so eily, bertuah sgt dpt jd surirumah sepenuh masa...

mama rifQy berkata...

waaaaaaaa!!!! bile la na nak jadi suri rumah gakk..kalau na jadi suri rumahh..alamaknyaaa..nak makan ape laaa...

Monahiryanti berkata...

tetiba rasa suka plak jadik suri rumah.. hihiihi..

ainul fajariah berkata...

Tapi ramai.rata2 duk perlekeh jd surirumah ni..xde sapa pndg pun..kalau pki cantik sikit nt ada yg kata duk perabih pitih laki aja..