Jumaat, 22 April 2011

MISTERI SUARA MISTERI

Petang semalam hujan lebat di Subang Jaya ni.
Bersama kilat sambar menyambar, guruh berdentuman..
Arggghh, memang mama seram + takut..
Tambahan tinggal berdua pulak ngn Dhiya, papa gi tuisen.

TV plak...Alaaaa, ASTRO maca, ler u oll xtau
Ase hujan jer tv pun sama jer gelapnya ngan langit kat luar nun. huh.
Lagi ler rumah sunyi sepi...Dhiya duk kusyuk main ngan mainan
Then, mama ke dapur nak buat something for minum petang.
Dalam hati terpikir jugak, sejuk2 ni buat pengat ker bubur ker sedap jugak
Papa balik sejuk2, dapat hirup pengat ngan teo panas..uihh nikmat.

Masa mama kat dapur, tengah gentel gandum nak buat 'Butir Nangka'
(Dhiya duk main dalam blik)
Mama dengar Dhiya panggil mama..
'Mama, mamaaaa....mamaaaaaaaaaaaaaaaaa"
macam agak2 sayup sebab hujan lebih kuat, cara panggil tu macam tgh takut
Mama pun jawab "Ada apa Dhiya, mama kat dapur ni"
sambil kuatkan sedikit suara, sebab takut suara ditelan hujan

Selang beberapa minit
'Mama.....mamaaaaaaa..........mammmaaaaaaaaaaaaa"
skali lagi Dhiya panggil...Mama pun jawab lagi
'Dhiya,...mama tengah buat kuih ni. Kenapa???'
Senyap jerx berjawab pun.....
Dan selang beberapa minit lagi
'Mama...mamaaaaa...mamaaaaaa'

Mama pun basuh tangan, lap2..then terus ke bilik Dhiya.
Kesian plak..cara dia panggil tu takut dan nak mintak pelindungan dari mama
Mama terpikir dia takut kilat or guruh agaknuya
Sampai kat pintu bilik, tengok Dhiya tengah kusyuk main....
Pastu, mama pun macam terpinga2, terpisat2 kat pintu bilik tu
macam xder tanda2 Dhiya panggil mama pun
Bila nampak mama kat pintu bilik tengah perhatikan dia
Dhiya trus tanya mama
"ape mama? mama cakap dgn siapa" (kenapa mama)
'Tadi Dhiya panggil mama ker? kenapa panggil mama?"
"Dhiya main ler mama, dhiya x kacau mama pun"



Gulpppp...telan air liur jap...
Hati macam dah x senang kan, si mama tu memang dah dasar penakut.
Terpikir plak suara siapa tadi.....tapi memang sebijik suara Dhiya ler.
Xkan ler mama x kenal suara anak sendiri. Dengan nada dan cara panggil tu
sebijik mcam Dhiya...Seram sekejap...
Nak kata jiran tetangga, xkan ler hujan2 ni mama dengar dekat plak suara dowang.

Tapi mama tetap buat berani, cekalkan hati.
Meneruskan aktiviti membuat butir nangka..
Pastu Dhiya pun datang ke dapur....Mama buat aper??
Sebab mama dia dah seram dan meremang bulu roma, maka
"mama buat kuih...Dhiya tolong mama nak? teman mama kat dapur ni.."
"ok..." jawab Dhiya
"Jangan main sorang2 kat bilik time hujan2 ni, ribut kuat. Takut"

Sebabkan mak dia penakut, tanpa sedar ajar anak jadi penakut..hadoiiiiii.
U oll jangan tiru tips parenting yg ni ek...hahahha...

U oll pernah alami macam nih? CErita ler..cerita lerrr..
Dulu selalu nenek pesan, kalau kilat or guruh jgn tengok cermin.
nnti syaitan menumpang...kilat, guruh dan petir tu tanda amarah Allah

Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri...

Nota kaki:
U oll kenal ker bubur butir nangka? org Kelate komfom kenal. 
nnti ler ek buat entry, skrang ni xleh uload gambor..huhu


*Masa taip entry ni, walaupun dah tengahari tapi still meremang bulu tengkuk

9 ulasan:

nurulazham berkata...

ui...seram sejuk dibuatnye....
nak lagi misteri kan eily...tgh dok gentel2 butir nangka tu dgn dhiya, eily pun masuk bilik dhiya nak amik henpon..sekali tgk dhiya tgh kusyuk bermain dibiliknye....
aihhhhhhhh...
bertambah ngeri pulak!!!

*eily jangan takut..saje jek nurul menambah nambah..hehehee...tapi, siyes mmg seram!! sbb kita sbg ibu, memang sgt2 kenal suara anak2....

Monahiryanti berkata...

huihhh.. mmg seram laa.. x penah plak alami.. tapi bunyi mmg tak best laa.. takott..

MRS. K berkata...

wowowo... serammm... kite kalau ujan lebat mmg seram ler.. tambah pulak bile dengar angin...

etiey.com© berkata...

uihhh seram!

syuwai berkata...

eiii.. memang menyeramkan X____X

amirah berkata...

kita pun penakut eily..kalo jd rasanya berenti buat kerja kt dapur, join dhiya main kat bilik..hehehe

Diyana berkata...

eily, stp dari kita dijadikan ade kembar nye 'qarin'. kadang tu biasalah 'qarin' nak mengusik..

kayyana berkata...

huiii... seramnye citer eily.. kalau yana pun sure seram sejuk badan dibuatnye... berani btol dhiya ye.. kalau danish dah lari2 ke dapur sambil peluk kaki mama die.. hehehe

mama rifQy berkata...

oo..mama die takut gak upenyeee!!!