Rabu, 20 April 2011

APA ITU WORDLESS WEDNESDAY??

Aritu ada mamarifqy tanya mama apa itu wordless wednesday...
X sempat2 nak cerita..
Memula mama pun xtau, baca entry banyak tulis WW..
pastu mama pun memulakan aktiviti menggoogle.
Dapat ler sedikit info, then sejak tu mama pun terbabit ler dalam aktiviti WW nih.
First entry mama pasal ww:


so sebelum lupa ni nak cerita kat Naa dan kengkwan yg masih konfius.
Wordless Wednesday(WW) ni cuma 1 fenomena yg mana blogger hanya menempek gambar dan membiarkan gambar itu bercerita utk entrynya haritu. 
Maksudnya xder cerita berjurai2...tapi hanya gambar.

Yang mama tau, ada web khas tentang WW ni
dan kita bleh kalau nak publish entry WW kita ni kat web tu.
(mama x pernah buat pun)..ni link nyer..

Utk keterangan lebih lanjut boleh ler klik2 link kat bawah ni ek.
Biar yg pakar bercerita lanjut..hehe



What is wordless wednesday?
On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

             -------------------------------------------------------------------------
Wordless Wednesday (WW) is a visual blogosphere phenomenon. 
Whereas blogs (web journals) are primarily about "words" bloggers love to dress their journal entries with imagery. 
WW is a simple blog post featuring a photo which conveys a message that speaks for itself without using words. However, there are no specific rules about WW posts so a few (and sometimes, many) words may accompany a photo or image that is the focus of a WW blog entry.

Read more: 
http://healing.about.com/od/blogs/a/ww-wordless-wednesday.htm



Psssst:
Mama ada jugak terbaca yg Wordless Wednesday ni ada kait ngan peristiwa yg mereka2 ni tampal gambar org2 yg dah mati dalam tragedi (macam tsunami kat acheh dan pengeboman di bali) pastu senyap bertafakur. Yg tu, mama x pasti.
Macam ni kot:
Hehe..gambar ihsan google

Nota kaki:
Sekali sekala seronok jugak bila gambar bercerita, x payah tulis panjang2. Baca komen yg org pikir apa pasal gambar tu pun best.

10 ulasan:

MRS. K berkata...

yep.. kite pon penah google pasal WW ni.. huhu

Lelord berkata...

yup bio gambo menceritakan segalanya...

ari2 lain bulih gak wakakakaka

amirah berkata...

macam2 fenomena dalam dunia blog ni.. : P

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

tak pernah buat..tapi tengok depa2 ni mesti nak jugak taip cite even sebaris..so mmg tak wordless la tu kan..eheheh ape2 pon ikut cara masing2..:-)

ibuayahdamia berkata...

persoalannya?? mengapa wednesday?? bukan
monday
tuesday
thursday
friday
saturday
sunday????

hahahha..sila cari jawapan yer eily..

Monahiryanti berkata...

pernah buat utk blog yg lagi satu..
tapi tetiba terasa cam tak best..
sebab dah biasa taip entry pepanjang.. tetiba letak gambar jek.. tak best sungguh rasanya..

mamalieyna berkata...

ooooh gitu, ptt la ramai buat n3 hari wednsday mesti tajuk ala2 gitu..ekeke..ketinggalan sudah =P

wan nurul hezrina berkata...

oooo mcm tuhker??nurulpun tertanya2 ape WW tuh?tak paham gak..tapi oklah mama iqy tanya2..baru paham..blehlah kita sekali sekala taruk WW nie=)

kayyana berkata...

kdg2 terpk jugak knp wednesday.. adakah sebab die adalah hari yg tengah2 ? ataupun ada peristiwa disebaliknye.. heheh.. papepun thanks for the info..

mama rifQy berkata...

oo..cam tuh ke eily!! sory..na baru sempat bace sal bende iniii..tHanxxx ya sbb explain!!!