Sabtu, 9 April 2011

NAK TENGOK CARA TELUR TIRUAN DIBUAT???

Xceli tahun lepas lagi papa pernah cerita kat mama
dia terbaca cerita yg ada telur tiruan di buat di China.
Tapi masa tu mama mendengar ajer xder amik serius..
Yelah kat China memang macam2 menda pelik ada kan???
Well, x sangka plak skang ni kecoh pulak dah sampai kat Mesia nih..
Takut jugak jadinya...yelah demi kesihatan kita sekuarga kan..

Then mama tanya ler semula papa..dia baca kat mana tentang telur tiruan tuh..
Mama pun mencari ler info tu...memang dasyat upenya org China ni kan?? hehe

u oll nak tau camner dia buat telur tu????
Kat China ada sekolah yg ajar buat benda2 palsu ni tau. Salah 1nyer buat telur ler.
Course yg paling hangat kedabom skang ni kat sekolah tu.

Jom check it out..


In China there are fake schools and classes that teach a variety of blatant fraud technology,
even eggs can be modulated by chemical materials, but also be able to fry cook, 
is currently the most popular False course.

Step 1 

modulation of raw materials Using 7 kinds of chemical materials, see pic below 

Fake egg was made from 
calcium carbonate, starch, resin, gelatin, alum and other chemical products.


Step 2 egg production
Raw egg into the mold to 2 / 3 full, 
put calcium chloride, colouring die, the egg appears on the film been announced.
The 'yolk' is shaped in the round mould. 
'Magic water' containing calcium chloride is used.

By adding a yellow pigment and become raw egg yolk. 

Step 3 fake egg shape
In the mold into 1 / 3 raw egg white, like the first package,
 like dumplings into the egg yolk, egg white into another, 
into the magic water, a shell eggs will come slowly. 
Naked egg shape to 1 hour to dry after washing with water, at shells ready.


Step 4
Sewing lines through the use of eggs, 
immersed in paraffin wax, calcium carbonate, such as modulation of the eggshell 
into a solution, repeated several times until the shell a little dry,
 immersion in cold water pumping line shape, this point, 
the egg has been put on a false cloak , You're done. 

Hard shells are formed by soaking in paraffin wax onto the egg, 
which are then left to dry.

Oh yeah The Egg is ready. 
The artificial egg shell is very fragile and break easily but who cares!! 
Look so real 

U oll dapat beza x antara telur ayam
dgn telur tiruan buatan manusia???

Huhuhuh...x sanggup nak makan wehhhh...
nampak macam guli jer telur kuning tuh..haha


The cost of fake egg is only 0.55 Yuan/kg, while the true eggs’ market price is 5.6 Yuan/kg. 

Cases of problem foods and food poisoning are widely reported in Mainland China over the last few years. In 2001, there were 185 cases of food poisoning, affecting about 15,715 people and causing 146 deaths. The cases doubled in 2002. In 2003, the number of reported cases was ten times more than that in 2001, and the number of people suffered was as high as 29,660, including 262 deaths Now In Sept 2008 Nearly 53,000 Chinese children sick from contaminated milk; 4 have died

Semuanya kerana duit kan???
Agaknya lah kan...berapa banyak telur ni berleluasa kat Malaysia ni ek???
Berhati2 tau uolll...

Tau ker cara nak bezakan 2 telur nih???

http://infoindonesia.files.wordpress.com/2011/01/telurpalsucina.jpg?w=424&h=627

Amik dari blog:RODA HIDUPKU



Cara mengenal telur tiruan yg sempat di google:
1. Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.
2. Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.

3. Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
4. Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
5. Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
6. Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
7. Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
8. Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.




Nota kaki:
Jangan ada org Malaysia yg buat telur palsu ni dah ler...
kang kita men tuduh2 China padahal org kita sendiri yg buat..
tidak mustahil hokeh...

*semua gambar ehsan mr.goog

9 ulasan:

YAYA AZURA berkata...

telur ayam pun orang boleh tiru..jgn kita tersalah makan sudah...

salam kenal...

ibuayahdamia berkata...

kak ayu tau pasal fake eggs ni pun melalui FB...dah baca entry eily ni lagilah banyak yg kak ayu tau..rupa2nya siap ader sekolah khas gitu..utk belajar cipta fake fake ni...dasyat erkk diaorg...makanan telur pun nak fake2...aishh..moga2 kita berhati2 semasa membeli makanan..

MamaRifqy berkata...

ish geli betul laaa..na pon baru tau sal nih..mak yang cter kat kampung..

Farra Dhelina berkata...

ee nak klon pun jgn la buat pd brg makanan..ni nama dia, bijak yg bukan2..ee..takut lah nk mkn telur..

kesian tokey telur yg mmg jual telur ayam ni, sure tjejaskan periuk nasi dia kn

mummysyafie berkata...

thank sebab share info ni. lepas ni kena berhati2 pilih telur.

Monahiryanti berkata...

ishh, geli laa.. trima kasih elly sbb bagi info nih.. aku mmg tak tahu menahu pun pasal ni..

hezrina83 berkata...

huhu banyaklah yang ku tak tahu..eh eily nurul nak amek link entri nie tau n nak letak nnt kat blog..bgus tuk nurul simpat tuk pngthuan..k.tq good info

Zue AnnaLeeya berkata...

salam kenal....

haishhhh... takut plak nak mkn telur pasnih... huhu...

kayyana berkata...

ish ai.. telur ayam pun ada tiruan.. mcm mcm.. lepas ni nampak gayanye kene bela ayam sendiri la jawabnyer..