Sabtu, 16 April 2011

BUKAN CIKGU BIASA

Semalam ada borak2 ngan Fiza naman kat FB..
Ala berbual kosong tentang profesion en.suami kami..haha

Ini lah hasil penggosipan kami semalam.

Kalau u oll nak baca link tu leh klik kat sini:

Memang setuju sangat hokeh...
Disebalik TUGAS HAKIKI sebagai seorang guru biasa
terselindung pelbagai TUGAS BUKAN HAKIKI yg dipertanggungjawabkan
Macam2 kena buat, kekadang dengar papa ngadu bila balik kerja
kesian sangat tau..tapi x dapet ler den nak nulun.
Yg dapat mama tolong hanyalah, tolong kacip kertas soalan, 
tolong taip menaip, tolong kira markah...kekadang tanda kertas objektive. 
Yg paling selalu kena buat ialah tolong picit2 tang mana yg lenguh. hehe 

 Cikgu-cikgu yg kena buat line court badminton secara manual
 sebab xder peruntukan yea
Kesian kanda i, hitam legam lengan bila balik..panas..huhu

Kena buat line kotak parking secara manual.
U oll ada sanggup duduk mencakung gitu???? xder kan?
Cikgu jugak yg kena buat 

Repair koridor, siap bancuh simen ag.huh..
(ni gambar kawan papa, papa yg amik gambar)
Opppp...bukan bermakna papa curi tulang tau...hehe

Lagi cerita pasal tugas cikgu ni kan, boleh ler dengar cerita dan luahan
Chekgu Naman dalam segmen: JADI CIKGU NI MUDAH
(banyak episod okeh, pilih ler yg maner u oll nak baca).

1. episod tukang cat:
2. episod kontraktor:
3. episod juruletih:
4. Penjaga stor:

Amik ngko banyak betul ceritanya
(Chekgu Naman, kena bayar iklan ni ek..hehehehe)









Motif sebenar entry ni?????


HUWAAAAAAA...
harini papa ada gotong royong plak kat sekolah. 
Segala aktibiti terancang terpaksa ler dibiarkan berlalu pergi. tensen mak tau...
Sabtu minggu lepas sekolah ganti, minggu depan koko plak, minggu ag 1 sek ganti ag..tiap2 sabtu kena gi sekolah
Abis tu bila nak gi berderak, berambu, merewang nih???? 
xkan tiap2 minggu mama nak ke summit ngan Dhiya, naik muak dah ngan bau summit tu tau.

U oll yg kerja opis, yg selalu kata jadi cikgu best tu kan....
kena pikir 2x, sebabnya kalau keja opis, jarang skali ujung minggu u oll kena usik.

Nota kaki:
Berkhidmat utk anak bangsa....hargailah jasa guru anda
Dedicated to my luvly kanda, Chekgu naman, Diyana, Ustaz Abdullah...dan semua cikgu di luar sana

15 ulasan:

MrS. F!zA berkata...

kita dlu pregnant sllu check up sengsorg..pstu sayu hati nk ngis..org pregnant kn sensitip..tgk org lain berduaan ngan suami..yelah ckgu jdual wktu mgajar smpi tgh hri kan kalo lama kt klinik hbis kelas semua xdpt msuk..

tp org ckp keje cikgu rileks yg org nmpk msuk kelas ajar, cuti pjg..tu je kan..haihh.. lps tu yg tkthn ada org perlekehkan profesion guru..tu lg sedih..disebalik profesion diorg tu lg byk keje yg tk ptt diorg buat diorg kena buat..

*kena mtk royalti ngan CN ni tlg promote..hahahahaha

cik chinta berkata...

erkkk...ni da bukan 2 in 1..menakutkan juga

Lelord berkata...

huhuhu lom lagi ce'gu kena jd makbapak kat bebudak..anak murid terkencing, terberak, termuntah...kena anto balik umah...

Farra Dhelina berkata...

uwaaaa.....teringat cikgu tadika..sbb dia lah yg buat sy pandai membaca..mengenal huruf semua...entah ape kaba lah agknya...

e.l.i.z.@ berkata...

bini² chekgu pakat x puah hati dohhhhh...cer tanyo bini tokey layar maju ni lagumano pulok CUTI, VACATION, DERAK, BERJIMBA² etc ado ko dop mek wehhhhh

sayangsayangibu berkata...

pengorbanan seorang guru kan?
tp cuti sekolah rehat tak ek?
sbb ada je aktiviti nak di buat.

nabilah_2908 berkata...

yupp...cikgu mmg banyka tugas nya...

sy ada ikuti blog seorang cikgu...haih..mmg memenatkan..tugasnya dari pagi bawa ke malam.... :)

mummysyafie berkata...

sebenarnya saya tak layak jadi pendidik..sebab baran, tak sabar dengan karenah budak2..sejak di bangku sekolah saya tolak kerjaya pendidik dalam list cita2 saya..

tapi..saya sangat menghargai mereka yang telah mendidik saya dari dulu sampai sekrang.

bukan semua orang boleh jadi pendidik. dan saya sangat2 berterima kasih pada mereka yang telah mengajar saya..mereka yang telah mendidik anak2 saya..

jasa uols semua tiada balasan nya..

terima kasih sekali lagi..

mamalieyna berkata...

apapun bersyukur sbb ada pekerjaan yg sungguh murni itu kan...dpt pahala lg tau dan selagi anak murid menggunakan ilmu yg cikgu ajar, selagi tu cikgu dpt pahala, pekerjaan lain, tak semudah tu nk dpt pahala kan..hehe...murni seorang guru ni...

cita2 kak eina pun nk jd cikgu dl, penat dah apply kpli..herm..bkn rezeki la kot..takde jodoh~

apapun semua pekerjaan ada cabaran dugaan n pengorbanan...en abe kak eina pun samo jer, kata je opis hour, tp kengkdg kacau jugk hari minggu n malam2 minggu gini..hu~mlm ni operasi, so kena tinggal, dh biasa dah..

apapun kerjaya pendidik sgt murni~

alooor g summit berdua jerlah sokmo2 ye..hehe..

dyea irdina berkata...

tu la cikgu sekarng mmg bizi..dyea tgk kawan2 yg jd cikgu pun camtu la...sabtu pun tak de rest..asik ke sekolah je..gotong royong la mesyuarat la itu la ini la..ahad je la ley ilex..huhuhu dulu2 orng tua suh jd cekgu sbb ilex kije setengah ari katanya tp skrng ni kesian tgk cikgu dah la murid2 sekarang punya perangai mak oiiii..kerja cikgu lak samapi kerumah tak abis2..

Monahiryanti berkata...

jadi cikgu bnyk hikmahnya elly.. aku pernah jadi cikgu.. aku pun alami apa yg laki ko alami.. tapi yang paling bahagianya rasa bila anak murid tahu nak menghargai kita.. nak2 lagi bila murid2 start from zero n kita buleh ubah dia menjadi hero.. thats the best feeling in the world tau..

MamaRifqy berkata...

mmg la mama dhiyaaa aka eliy! tugas pendidik bukan senang tauu..bukan hanya cikgu sekolah yang rase..na pon rase..wpon bukan ngajar budak2 sekolah..tapi tetap terasaa..

kadang2 mengeluh jugak..tapi bile PK,,sbb ape nak marah2..nak ungkit2..tak elok..sbb kite ngajar untuk bagi buadk2 cerdik pandaaii..

macam na kan..lagi la..budak2 yang masuk koej bukan bijak sgt ms spm..tapi kite nak bentuk die jadi insan yang berjayaaa..

satu kepuasan bile budak yang masuk blajar dengan hanya 3 kredit..after diploma..dapat keje masuk Goverment..keje hospitall...satu kepuasan tauu eily!!!Tapi mmg kene bekorban la eily!!hehehheeheeeeee......

Mama Hanim berkata...

tu kisah cikgu di sekolah.. kisah pensyarah di ipt pn lbh kurang gak..

musim exam, nk abiskan silibus, documentation, xtvt luar, perangai budak2..huhu..redha je lah..

amirah berkata...

heheh..same la eily,..mujurla husben saya x selalu kena.selalunya dalam waktu kerja je..

Diyana berkata...

huhu..baru bace entry ni.terharu gitu;).speechless ectually.tatau nak komen apa..sbb ramai dh memberi komen sokongan moral kpd kami2 insan pacal ini..;)