Ahad, 24 April 2011

TIDURLAH WAHAI PERMAISURI

Lately ni, penyakit susah tidur malam Dhiya datang smula.
Makin teruk plak kali ni. Kelmarin kul 3pagi baru tido.
Pastu bila papa n mama bangun kul 6pg tu, dia bangun skali.
kul 9 dia tido semula, kul 1 or 2 ptg baru bangun.

Kekadang dia paksanya kami bentang toto depan TV..
Ok fine, ingatkan dia x suka tido dalam blik, tapi sama jugak
kami berdua dah syok2 berdengkur,
bila tersedar tengok Dhiya masih main sorang2.
Dia x kisah pun kami dah tido, dia maintain leh menyanyi dan main lg.
Kenapa ek jagi macam nih?


Mama rasa x elok ler utk perkembangan dia.
Jadual harian pun terganggu, waktu membaca, waktu belajar,
waktu makan semuanya terganggu.
Mama dah try lewatkan waktu mandi dia.
Kul 9 MLM macam tu, baru mama mandikan skit2..
then buatkan susu ajak tido, tapi x jalan daaaa..
(Bukan x elok utk Dhiya ajer, mama n papa pun x cukup tido)

Try2 survey kat tenet..jumpa ler skit2..tapi mcm x bantu sgt
kebanyakannyer cerita pasal baby.
Saper ada tips2 atau cerita dan panduan nak share??
Plizzzzzz....sangat memerlukan

Alahai..tomeiiinya Dia tido


Ni Dhiya...mama tujukan lagu ni khas buat Dhiya

Tidurlah Permaisuri


Tidurlah tidurlah
Wahai permaisuri
(Tidurlah wahai permaisuri)

Tidurlah
Wahai permaisuri
Tidurlah
Pejam mata ahai tidur nyawa

Kudendangkan
Kunyanyikan
Duhai puteri jelita
Jika kau tidur lena
Mimpikan bahagia
Di taman syurga loka
Kau dan aku berdua

Kudendangkan
Kunyanyikan
Duhai puteri jelita
Jika kau tidur lena
Mimpikan bahagia
Di taman syurga loka
Kau dan aku berdua

Kuberjanji wahai dewi suci
Kaulah permaisuri
Bersumpahlah dalam hatimu
Bahawa kau kekasihku
Bersumpahlah kamu
Bersumpahlah kamu
Permaisuri tidurlah
Permaisuri tidurlah

pssst: Dulu mak mama selalu nyanyikan lagu ni kalau dodoikan kami

Jumpa article menarik ni dalam BABYCENTER
Six sleep mistakes parents make and how to avoid them
Getting young children to sleep, and to stay asleep, is one of the biggest challenges of early parenthood. Fortunately, we can help you side-step the most common sleep mistakes and improve your chances of a good night's rest.


Mistake 1: Putting your child to bed too late
Mistake 2: Relying on motion .
Mistake 3: Overstimulation
Mistake 4: Skipping the bedtime routine
Mistake 6: Inconsistency
Mistake 6: Moving to a big bed too soon


Nak tau lebih details??? 
http://www.babycenter.com.my/baby/sleep/mistakes-parents-make/
http://www.babycenter.com.my/toddler/sleep/understandingsleep2/



Nota kaki:
Jeles tengok anak org lain kul 9 or 10 dah tido. Maka mak bapak dowang pun leh tido awal. huh

4 ulasan:

Mama Hanim berkata...

kesian dhiya.. tak tau nk kongsi apa lah eily.. kami kalu hanim tido lps kul 9pm dh kalut coz takut dia bgn lewat utk gi sekolah. dulu masa umur lbh kurang dhiya dia tido plg lewat kul 11pm.

semoga waktu tido dhiya kembali ok pasni..

kayyana berkata...

tak try bwk die g jumpa paed.. mungkin die dah byk tdo siang kot.. cube weekend tu ajak die main.. jgn bg tdo siang.. biar die main sampai penat.. then lepas maghrib mandikan die cube try tgk... lepas makan malam die nk tdo tak?

mama rifQy berkata...

aaa..kesian dhiyaa!!

anak na mmg tdo awai eily!! kol 8.00 lebih dah tdooo..buat ms nih laa..kot2 besar nanti jadi lain..tak tahu laa

Monahiryanti berkata...

danny plak kalo masuk keter jek mesti tido.. geram pulak kdg2.. time kita nak jalan, time tu laa dia tido..