Sabtu, 9 April 2011

PERNAH MAKAN MI LIDI???

U oll pernah makan MILIDI ni???
Kat KL ni puas dah cari tapi x pernah lak jumpa
Kalau kat Pahang (area pekan, kuantan) Mi ni senang nak cari.
Kebanyakan org kenal kot...Kedai runcit sebelah umah Abah kat kg pun ada jual.
Mi ni x mahal pun ..sepeket RM1.20 -Rm1.50 

2 jenis MILIDI yg glamor..haha
Keduanya ada Halal jakim, jangan risau


MILIDI ni biasanya sedap digoreng dengan ikan bilis atau udang..
Kalau ngan ayam tu sedap jugak 
Mama plak suka guna MILIDI ni utk wat laksa Pahang..

Yg ni goreng utk bekfes

Hokeh, utk apa tujuan skali pun, goreng or buat laksa..
MILIDI ni harus direbus dulu.

Sempat tu amik gambar tengah rebus..

Berikutnya adalah cerita utk buat laksa pahang Ala mama yg x berapa rajin.HEHE.

Pas dah rebus laksa tu, toskan..basuh ngan air paip seketika.
Then leh ler wat gulung atau siput..
Sajer jer wat gini, nampak cantik skit then senang nak amik..
Laksa pahang kan, mee dia memang bersiput...

Gulungan dari tangan xder seni dan kebudayaan
Kalau mak mama buat, cantik jer tengok.
Tapi papa selalu kata "Ala, bukan nak bagi anak raja pun makan"
Eh,,,"Kau raja di hati ku aper"..hahaha

Timun, kacang panjang, bunga kantan dan daun kesum di mayang.
Kalau kat kampung bestnya, ada daun kaduk ler, daun bermacam lagi jenis daun herba.

Cili + belacan ditumbuk dan diperah limau nipis

Eh, mama baru perasan, mama x snap gambar kuahnya...
Hadoiiii...Nnti mama update dalam dapur dinda camner cara nak buat kuah laksa yea

Ni ler laksa MILIDI ala mama..

Sebenarnya kan...mama sorang jer makan segala jenis daun tuh.
Papa amik timun jer..Dhiya komfom x makan.
Tu yg kasar2 daun tu..mama suka camtuh. 
Sebab sedap jer leh kunyah2 daun tu kasi lumat...

So ader yg terliur x???
Nak rasa, nnti datang umah kita..order sajer..kita buat..hehe


Nota kaki:
Bila bercerita tentang laksa, hati teringat kat kampung di Kelantan ler..walhal bercerita tentang laksa pahang..


16 ulasan:

iduraz berkata...

pernah nampak mi nih, tp tk pernah mkn plk..cam sedap jerk laksa pahang..1st time dgr negeri Pahang pon ada laksa..hehe

mamaijat berkata...

...alahai mengancam sungguh pic tu....kalau lah dapat makan tengah hujan2 ni confirm 2 kali tambah...

mamalieyna berkata...

mcm spageti je tu..hee...ooo laksa pahang gitu eh..mcm laksa johor pun pakai meelidi tu..leceh la buat dia, ada smbal belacan jugak..mcm lebih kurang je laksa johor n pahang ni?..tp tak nmpk lak ghupe kuah tu,, nnti tunjuk eh kalau buat lg..^_^

happy weekend, keman lak minggu ni? ^_^

sue a.k.a umi akif berkata...

my febret la akak...kalo goreng mee slalu guna mee lidi x gunamee kuning...kalo wat mee rebus lg sdap ;)

MrS. F!zA berkata...

kita lg gemar mkn bihun n kuey teow dr mee.. mee sedap tp tkleh mkn byk..tp family kita pggemar mee.hari2 mkn mee pon tkpe..hahaha

Lelord berkata...

x penah pun mkn mi lidi. dlm blog kak umi kuantan slalu de resepi mi lidi ekekeke

MamaRifqy berkata...

eily ni kan mmg jns yang sgt kreatip bahagian masak memask!!

na kurang suke mi lidi..tak suke sbb bentuk diee..hehehhee

Farra Dhelina berkata...

mcm lidi lah milidi tu..hehe
patut lah nama pun ada lidi2..

smm yummy..sy suka laksam! :)

dyea irdina berkata...

mmg sedap mi lidi ni...goreng basah mmg sedap...lg sedap dr guna mi kuning..sy pun suka

mummysyafie berkata...

nampak berkilat..tak pernah lagi rasa mee ni.tapi nampak sedap plak yer..kalau makan panas2 mesti syok ni

Citarasa Rinduan berkata...

nak try lah makan..
nanti nak ke pasar..mana tau ada jual..

menyelerakan sekali masakkan mama dhiya.

Monahiryanti berkata...

pergh, terliur aku elly.. lama betul aku tak makan laksa pahang.. hmphh..

hezrina83 berkata...

uuuik tak pernahlah makan mee lidi

kayyana berkata...

erm.. tak pernah pulak try.. sbb tak pandai masak.. hehehe

MRS. K berkata...

tak penah tgk lagi mee ni..

amirah berkata...

pernah dgr tp x pernah masak..