U oll pernah makan MILIDI ni???
Kat KL ni puas dah cari tapi x pernah lak jumpa
Kalau kat Pahang (area pekan, kuantan) Mi ni senang nak cari.
Kebanyakan org kenal kot...Kedai runcit sebelah umah Abah kat kg pun ada jual.
Mi ni x mahal pun ..sepeket RM1.20 -Rm1.50
2 jenis MILIDI yg glamor..haha
Keduanya ada Halal jakim, jangan risau
MILIDI ni biasanya sedap digoreng dengan ikan bilis atau udang..
Kalau ngan ayam tu sedap jugak
Mama plak suka guna MILIDI ni utk wat laksa Pahang..
Yg ni goreng utk bekfes
Hokeh, utk apa tujuan skali pun, goreng or buat laksa..
MILIDI ni harus direbus dulu.
Sempat tu amik gambar tengah rebus..
Berikutnya adalah cerita utk buat laksa pahang Ala mama yg x berapa rajin.HEHE.
Pas dah rebus laksa tu, toskan..basuh ngan air paip seketika.
Then leh ler wat gulung atau siput..
Sajer jer wat gini, nampak cantik skit then senang nak amik..
Laksa pahang kan, mee dia memang bersiput...
Gulungan dari tangan xder seni dan kebudayaan
Kalau mak mama buat, cantik jer tengok.
Tapi papa selalu kata "Ala, bukan nak bagi anak raja pun makan"
Eh,,,"Kau raja di hati ku aper"..hahaha
Timun, kacang panjang, bunga kantan dan daun kesum di mayang.
Kalau kat kampung bestnya, ada daun kaduk ler, daun bermacam lagi jenis daun herba.
Cili + belacan ditumbuk dan diperah limau nipis
Eh, mama baru perasan, mama x snap gambar kuahnya...
Hadoiiii...Nnti mama update dalam dapur dinda camner cara nak buat kuah laksa yea
Ni ler laksa MILIDI ala mama..
Sebenarnya kan...mama sorang jer makan segala jenis daun tuh.
Papa amik timun jer..Dhiya komfom x makan.
Tu yg kasar2 daun tu..mama suka camtuh.
Sebab sedap jer leh kunyah2 daun tu kasi lumat...
So ader yg terliur x???
Nak rasa, nnti datang umah kita..order sajer..kita buat..hehe
Nota kaki:
Bila bercerita tentang laksa, hati teringat kat kampung di Kelantan ler..walhal bercerita tentang laksa pahang..
16 ulasan:
pernah nampak mi nih, tp tk pernah mkn plk..cam sedap jerk laksa pahang..1st time dgr negeri Pahang pon ada laksa..hehe
...alahai mengancam sungguh pic tu....kalau lah dapat makan tengah hujan2 ni confirm 2 kali tambah...
mcm spageti je tu..hee...ooo laksa pahang gitu eh..mcm laksa johor pun pakai meelidi tu..leceh la buat dia, ada smbal belacan jugak..mcm lebih kurang je laksa johor n pahang ni?..tp tak nmpk lak ghupe kuah tu,, nnti tunjuk eh kalau buat lg..^_^
happy weekend, keman lak minggu ni? ^_^
my febret la akak...kalo goreng mee slalu guna mee lidi x gunamee kuning...kalo wat mee rebus lg sdap ;)
kita lg gemar mkn bihun n kuey teow dr mee.. mee sedap tp tkleh mkn byk..tp family kita pggemar mee.hari2 mkn mee pon tkpe..hahaha
x penah pun mkn mi lidi. dlm blog kak umi kuantan slalu de resepi mi lidi ekekeke
eily ni kan mmg jns yang sgt kreatip bahagian masak memask!!
na kurang suke mi lidi..tak suke sbb bentuk diee..hehehhee
mcm lidi lah milidi tu..hehe
patut lah nama pun ada lidi2..
smm yummy..sy suka laksam! :)
mmg sedap mi lidi ni...goreng basah mmg sedap...lg sedap dr guna mi kuning..sy pun suka
nampak berkilat..tak pernah lagi rasa mee ni.tapi nampak sedap plak yer..kalau makan panas2 mesti syok ni
nak try lah makan..
nanti nak ke pasar..mana tau ada jual..
menyelerakan sekali masakkan mama dhiya.
pergh, terliur aku elly.. lama betul aku tak makan laksa pahang.. hmphh..
uuuik tak pernahlah makan mee lidi
erm.. tak pernah pulak try.. sbb tak pandai masak.. hehehe
tak penah tgk lagi mee ni..
pernah dgr tp x pernah masak..
Catat Ulasan